Πώς η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση βάζει σε κίνδυνο τη σχέση σου

Η εικόνα του εαυτού σου και η αυτοεκτίμησή σου είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σκέψου το εξής: Αν δεν πιστεύεις ότι αξίζεις, τότε γιατί να θες να βοηθήσεις τον εαυτό σου;

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, όμως, δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό σου, αλλά και όσους είναι κοντά σου. Αν είσαι ερωτευμένη και σε σχέση, τότε ενδέχεται να πληγώνεις τη σχέση σου. Στο τέλος της ημέρας, αν αγαπήσεις πρώτα τον εαυτό σου, τότε μόνο θα μπορέσεις πραγματικά να αγαπήσεις τον άλλο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση πάει χεράκι – χεράκι με την ανασφάλεια

Με τη σειρά της η ανασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων στη σχέση, όπως κτητικότητα, ζήλια, αλληλοεξάρτηση, φόβο και απογοήτευση. Όσο η ανασφάλεια ζει και βασιλεύει στον εσωτερικό σου κόσμο, τόσο εσύ θα αναζητάς συνεχώς αγάπη, προσοχή και καθησυχασμό.

Εν μέρη αυτό είναι φυσιολογικό (ποιος δεν αναζητά την αγάπη, άλλωστε;), αλλά αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, τότε καλλιεργείς μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τους άλλους, από τους οποίους περιμένεις να σου δώσουν τα πάντα.

Ούσα ατελής και δυσαρεστημένη με τον εαυτό σου θέτεις ένα άδικο βάρος στον άλλο, προσπαθώντας να γεμίσεις το κενό σου και τις ανασφάλειές σου. Μπορεί, όμως, να αντέξει το βάρος αυτό;

Αδυναμία αποδοχής της αγάπης και των κομπλιμέντων

Όταν η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ζήτημα στη σχέση σου, τότε ενδέχεται να απορρίψεις την αγάπη και την προσοχή που σου δίνει ο άλλος. Στο πλαίσιο μιας παράξενης διχοτόμησης, περιμένουμε από τους άλλους να μας δώσουν την αγάπη που δεν νιώθουμε άνετα να δώσουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Επειδή, όμως, δεν νιώθουμε άξιοι αγάπης, ίσως απορρίπτουμε αυτό που μας προσφέρεται.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση καλλιεργεί ένα είδος φόβου, του φόβου της επαφής με τους άλλους και με τη σειρά του ο φόβος να μας κάνει να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας. Διατηρώντας αμφιβολίες για τον εαυτό σου ή για το ποια είσαι, αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τους γύρω σου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αγαπάς.

Αποτρέπεται η βαθιά σύνδεση και η αληθινή αγάπη

Όταν η αγάπη και η έλξη σου για ένα άτομο χτίζεται μονάχα στον τρόπο που σε μεταχειρίζεται και σε κάνει να νιώθεις, τότε καθιστάς δύσκολη την αγάπη άνευ όρων και την πραγματική εκτίμηση του ποια είσαι.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας κάνει να προβάλλουμε μια εικόνα του ποιοι πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε στο πρόσωπο που έχουμε σχέση. Χωρίς να το θέλεις, προβάλλεις χαμηλές ή υψηλές προσδοκίες του εαυτού σου επάνω του. Όταν ερωτεύεσαι την ιδέα κάποιου, τότε δεν τον αγαπάς για το πραγματικό του πρόσωπο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση πονάει. Βλάπτει εσένα και τους ανθρώπους γύρω σου, τη σχέση σου. Αγάπα τον εαυτό σου, πριν μάθεις να αγαπάς πραγματικά κάποιον άλλο. Οικοδόμησε την εμπιστοσύνη και την πίστη στον εαυτό σου, ώστε να ολοκληρώσεις το άλλο μισό του κύκλου σου.

Αν δύο άτομα γίνουν ένα σε μια σχέση, τότε το ανασφαλές άτομο θα αντιπροσωπεύει το 1/4 αυτής. Για μια φορά δώσε στον εαυτό σου την αγάπη που σου αξίζει, ώστε να τη μεταφέρεις μετά άνευ ορίων στο πρόσωπο κάποιου άλλου.

Με πληροφορίες από makeyourbestself.com

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.