Τα οφέλη της αποτελεσματικής επικοινωνίας

 

Η αποτελεσματική επικοινωνία βελτιώνει τις σχέσεις στην οικογένεια, στη δουλειά και στις κοινωνικές περιστάσεις. Βελτιώνει επίσης τη συνεργασία, την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, αφού βοηθά στο να μεταφέρεις αρνητικά ή δύσκολα μηνύματα χωρίς να προκαλέσεις διαφωνίες και συγκρούσεις που οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης.

Αποτελεσματική επικοινωνία σημαίνει κατανόηση και μας βοηθά να συνδεθούμε καλύτερα με τον συγγενή, τον συνεργάτη, τον φίλο, το παιδί μας κ.λ.π. Είναι το κλειδί για να διαπραγματευόμαστε, να επιλύουμε διαφορές και να καλλιεργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού. Επικοινωνώ αποτελεσματικά σημαίνει επίσης ότι νοιάζομαι, ότι δίνω χώρο σε διαφορετικές ιδέες και απόψεις να ακουστούν, ότι ψάχνω για λύσεις και -όχι για εξιλαστήρια θύματα- όταν αντιμετωπίζω προβλήματα, ότι ακούω με την καρδιά και με στοργή.

Όταν ακούω με την καρδιά σημαίνει ότι νοιάζομαι για τον άνθρωπο δίπλα μου, ότι επιθυμώ να κατανοήσω τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και ότι δεν επιθυμώ εγωιστικά να καλύψω μονάχα τις δικές μου ανάγκες. Με ενδιαφέρει να μάθω και συνδεθώ με το πρόσωπο που έχω απέναντί μου. Ακούω λοιπόν ενεργητικά.

Οφέλη ενεργητικής ακρόασης:

–βοηθά τον ομιλητή να νιώσει ότι τον προσέχουν/του δίνουν σημασία/ η γνώμη του μετράει, ότι ακούγεται και είναι κατανοητός/σημαντικός. Αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσεται μια πιο δυνατή, βαθύτερη σύνδεση ανάμεσα στους συνομιλητές και να χτίζεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας.

– δημιουργεί ένα κλίμα, όπου ο καθένας νιώθει ασφάλεια να εκφράζει τις ιδέες, τις απόψεις, τα συναισθήματα ή τα σχέδιά του και να επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν με δημιουργικό τρόπο, ψάχνοντας για εναλλακτικές λύσεις. Φρόντισε να δίνεις χώρο για ελεύθερη έκφραση σε άτομα που a priori βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο σου, για παράδειγμα ο γονέας στο παιδί.

  • ανακουφίζει από αρνητικά συναισθήματα. Αν τα συναισθήματα είναι αρνητικά και έντονα, όταν ο ομιλητής νιώσει ότι ακούγεται πραγματικά, ηρεμεί, επιτυγάνοντας να απαλλαγεί από δυσάρεστα συναισθήματα και να ξεκινήσει η βαθύτερη κατανόηση και επίλυση του προβλήματος.

 

Τι είναι η αποτελεσματική επικοινωνία;

Το να επικοινωνεί κανείς αποτελεσματικά είναι μια ικανότητα που μπορεί να αναπτυχθεί. Στόχος είναι να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τα συναισθήματα πίσω από τα μηνύματα που στέλνουν οι λέξεις και το σώμα. Το σώμα μιλάει και λέει περισσότερα από το στόμα. Οι άνθρωποι, όπως και τα ζώα, δεν είμαστε ρομπότ. Δεν ανταλλάζουμε στείρα πληροφορία, τουναντίον μεταφέρουμε ενέργεια  και ψυχική διάθεση.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την επικοινωνιακή μου ικανότητα;

Αρκεί να αφιερώσεις χρόνο για να αναπτύξεις τις  παρακάτω δεξιότητες:

– ενεργητική ακρόαση

-γλώσσα σώματος

– επίγνωση των συναισθημάτων (των δικών μας και των άλλων)

– διαχείριση του στρες

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.