Οι άνθρωποι διαθέτουμε ένα θεϊκό γνώρισμα που μας διακρίνει απόλυτα από τα υπόλοιπα πλάσματα της γης και αυτό είναι ο νους. Αυτό το πανίσχυρο όπλο μάς επιτρέπει να σκεφτόμαστε και να παράγουμε συλλογισμούς, προκειμένου να λάβουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις και επιλογές για τη ζωή μας.
Το μυαλό είναι πράγματι ένα πανίσχυρο εργαλείο, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα των Νευροεπιστημών, έχει δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα. Το εύρημα αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι, όσο περισσότερο εκπαιδεύουμε το μυαλό μας και το εξασκούμε σε χρήσιμες σκέψεις και διεργασίες, τόσο περισσότερο το αναπτύσσουμε και το αυτοβελτιώνουμε συνεχώς.
Γνωρίζεις ότι οι νευρώνες σε ένα ενήλικο εγκέφαλο δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται; Ναι, αλήθεια είναι και η λειτουργία αυτή ονομάζεται νευρογένεση, ενώ η δυνατότητα του μυαλού να αλλάζει τη δομή του και να αναδιοργανώνεται καλείται νευροπλαστικότητα (neuroplasticity).
Η πλαστικότητα του εγκεφάλου λοιπόν αποτελεί το καλύτερο επιστημονικό επιχείρημα για όσους –φυγόπονα- δικαιολογούνται: “Έτσι είμαι, έτσι έμαθα και δεν μπορώ να αλλάξω τώρα πια συμπεριφορές και συνήθειες….!”. Προσωπικά, δεν μπορώ να ακούω τέτοιες δικαιολογίες από ανθρώπους που, ενώ έχουν άπειρες δυνατότητες, προοπτικές και χαρίσματα, αρνούνται να τα καλλιεργήσουν εξαιτίας της τεμπελιάς ή ενός κρυμμένου φόβου.
Φαντάσου λοιπόν, τώρα, ένα γεωργό να πηγαίνει κάθε πρωί στο χωράφι του και να εργάζεται μοχθώντας, ξεχορτιάζοντας, φυτεύοντας και ποτίζοντας σπόρους- για πολλές ώρες, κάτω από τον καυτό ήλιο. Η δουλειά είναι σκληρή αλλά πρέπει να γίνει, προκειμένου το χωράφι να βγάλει σοδειά και ο γεωργός να απολαύσει εν τέλει τους κόπους των προσπαθειών στην ζωή του.
Θα σου πω τώρα ότι, όλοι οι άνθρωποι είμαστε σαν αυτό το γεωργό. Στο μυαλό μας υπάρχει ο κήπος των σκέψεών μας, για τη φροντίδα του οποίου είμαστε οι ίδιοι οι μόνοι υπεύθυνοι. Πράγματι, η ελευθερία της βούλησης του κάθε ανθρώπου έγκειται στο γεγονός ότι έχει ο ίδιος τον απόλυτο έλεγχο των σκέψεών του και συνεπώς μπορεί να αποφασίζει για την τύχη του, όντας δηλαδή αφεντικό του εαυτού του.
Με την έννοια βούληση εννοούμε την ικανότητα του ατόμου να θέτει σκοπούς και στόχους και να αποφασίζει το ίδιο, εάν θέλει να τους πραγματοποιήσει ή όχι. Επίσης, η βούληση συμμετέχει στην προεργασία των σκέψεων, κατά την οποία το άτομο πείθει τον εαυτό του με βάση τη λογική για την αναγκαιότητα ή π.χ. την ωφέλεια να πράξει το Α ή το Β.
Θυμήσου τώρα το γεωργό και όλους εκείνους τους κόπους που καταβάλλει -υπό δύσκολες συνθήκες (κάτω από τον καυτό ήλιο) -για να σπείρει το χωράφι του, με σκοπό την ημέρα της σποράς να ωφεληθεί από αυτό, κερδίζοντας δηλαδή χρήματα και την ηθική ικανοποίηση της δημιουργίας και παραγωγικότητας.
Με ήλιο, με κρύο ή βροχή… καθημερινά, η βούληση πρέπει να είναι ισχυρή, γιατί, μόνο αυτή αποδεδειγμένα χαρίζει στους ανθρώπους σπουδαίες δυνατότητες να πετύχουν απίθανα πράγματα και να υπερπηδήσουν εμπόδια του περιβάλλοντος, ακόμα και την κληρονομικότητα ή κάποια ασθένεια.
Συμπερασματικά, το κρίσιμο ζήτημα που τίθεται εδώ και μας αφορά όλους είναι, εάν είμαστε διατεθειμένοι να κοπιάσουμε σκληρά για να ελέγξουμε το μυαλό μας και συνεπώς να πειθαρχήσουμε στον εαυτό μας, ώστε να ακολουθήσουμε με πίστη τους σκοπούς και τους στόχους που επιθυμούμε να πραγματώσουμε στην ζωή μας.
Πηγή: www.omorfizoi.gr