Θέλεις, λοιπόν, φέτος να απογειώσεις τις σπουδές σου; Φυσικά και το θέλεις! Για να σε βοηθήσω, ακολουθούν οι συμβουλές των μαθητών που γράφουν 20.

 

Συμβουλή 1. Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον μελέτης



Φρόντισε να μελετάς στο γραφείο του δωματίου σου ώστε να έχεις ησυχία και να είσαι συγκεντρωμένος. Ιδανικός χώρος είναι σε ένα φωτεινό σημείο, όπως μπροστά από το παράθυρο. Αν δεν έχεις, προμηθεύσου μια δυνατή λάμπα γραφείου. Τα ματάκια σου θα σε ευγνωμονούν!

Διαμόρφωσε τον χώρο έτσι ώστε να είναι όσο πιο απλός και μινιμαλιστικός γίνεται, και ξεφορτώσου άχρηστα αντικείμενα που σου αποσπούν την προσοχή. Ανακάλυψε  προσωπικά για εσένα ποια στοιχεία σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα για να ξεκινήσεις εύκολα  και αβίαστα το διάβασμα. Μην υποτιμάς αυτή τη συμβουλή.  Στο δωμάτιο σου κοιμάσαι, παίζεις με τον υπολογιστή και διαβάζεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσεις μια γωνία κατάλληλα έτσι ώστε να είναι μόνο για διάβασμα και να προετοιμάζει τον υποσυνείδητο νου(priming) για στοχευμένη μελέτη χωρίς αποσπάσεις ή παρορμητισμούς.

 

#SuperStudyHack: Από την προηγούμενη μέρα τοποθέτησε βιβλία, τετράδια, σημειώσεις,διαγράμματα και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για την πρώτη ώρα διαβάσματος της επομένης μέρας . Έτσι, γυρνώντας από το σχολείο, θα γνωρίζεις τι έχεις να μελετήσεις πρώτα και δεν θα μπεις εύκολα στον πειρασμό να χασομερίσεις στα social media. Το πιο δύσκολο μέρος της μελέτης είναι να ξεκινήσεις, και με αυτή την έξυπνη συνήθεια νικάς την αναβλητικότητα που σε πιάνει λόγω κούρασης.

Συμβουλή 2. Γίνε o manager του χρόνου σου Τώρα που έχεις σχεδιάσει το τέλειο περιβάλλον σύμφωνα με το προσωπικό σου στυλ, είναι ώρα να οργανώσεις την εβδομάδα μελέτης σου. Ένα χρονοδιάγραμμα σε βοηθά να γίνεις αφέντης του χρόνου σου. Αν αφιερώνεις συγκεκριμένες ώρες[1] κάθε μέρα αποκλειστικά για το διάβασμά σου, δεν θα έχεις λόγο να χρησιμοποιήσεις ξανά τη δικαιολογία: "αλλά δεν είχα χρόνο!". Το μεγαλύτερο μυστικό των άριστων μαθητών είναι η καθημερινή ημερήσια μελέτη. Έχουν κατακτήσει την αυτοπειθαρχία να  μελετούν καθημερινά από λίγο (chunking), φροντίζουν να μην αφήνουν κενά ή μέρες χωρίς να διαβάσουν και προγραμματίζουν τις επαναλήψεις τους 36 ώρες μετά την πρώτη μελέτη. Προκειμένου να βάλεις σε τάξη και να μανατζάρεις όλες τις δραστηριότητες σου, θα χρειαστείς  ένα καθημερινό-εβδομαδιαίο και μηνιαίο χρονοδιάγραμμα.Με αυτά τα εργαλεία θα βλέπεις το προγραμμά σου με μια ματιά.   Συμβουλή 3. Διατήρησε το ενδιαφέρον Η μελέτη μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, αρκεί να διατηρείς ποικιλία στο πρόγραμμά σου για να μην βαριέσαι. Ένας τρόπος είναι να  μελετάς διαφορετικά γνωστικά ανικείμενα μέσα στην ημέρα (interleaving technique) ή να ασχολείσαι με διαφορετικούς τύπους εργασίας (για παράδειγμα γραπτή εργασία, σχεδίαση διαγραμμάτων ή νοητικών μοντέλων, θεωρία, λύση προβλημάτων, κατασκευή καρτών απομνημόνευσης (flash cards), εξαγωγή ερωτήσεων, ανάγνωση και σχολιασμός). Συμβουλή 4. Ζήτησε βοήθεια Μερικές φορές, απλά κολλάς. Μπορεί να υπάρχει μια ερώτηση που απλά δεν μπορείς να καταλάβεις ή δεν είσαι σίγουρος  πού πηγαίνεις στραβά. Είναι εντάξει! Τι πειράζει? Αυτό σημαίνει να είσαι μαθητής, μην το ξεχνάς. Απλά, φρόντισε να ζητήσεις βοήθεια.Οι γονείς και οι δάσκαλοί σου είναι εκεί για εσένα.

٭Τώρα έχεις άλλον έναν υποστηρικτή στην προετοιμασία σου για την επιτυχία!! Λάβε άμεσα ηλεκτρονική βοήθεια από εμάς, στέλνοντας e-mail στο info@dynamicallycoaching.com .  



 

 

 Συμβουλή 5. Σπάστο σε κομμάτια (chunking)

 

Αν ξενυχτάς διαβάζοντας μια μέρα πριν το τεστ (cramming) δεν θα καταφέρεις ποτέ να αυξήσεις τη βαθμολογία σου, γιατί ο νους μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένη ποσότητα ύλης κάθε μέρα. Εφάρμοσε την τεχνική chunking και σπάσε την εργασία σου σε μικρότερα κομμάτια ύλης και χρόνου. Εάν πεις στον εαυτό σου, θα κάτσω να διαβάσω για 3 ώρες συνεχόμενα, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταφέρεις πραγματικά. Για παράδειγμα εάν έχεις να διαβάσεις ένα ολόκληρο κεφάλαιο, ξεκίνα διαβάζοντας μια σελίδα, μισή ή μια παράγραφο, ανάλογα με τις δυνατότητες σου ή με το βαθμό δυσκολίας του θέματος. Εάν έχεις να διαβάσεις και δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις διάβασε για 20 ή 10 λεπτά, και αύξησε προοδευτικά τον χρόνο σε 30, 40, 50, 60  λεπτά καθημερινά. Η προοδευτική επιβάρυνση σε βοηθά να ξεκινήσεις και να αυξήσεις την αντοχή σου σταδιακά. Ο μέσος εγκέφαλος μπορεί να διατηρήσει πλήρη προσοχή-εστίαση  (attention span) πριν αποσπαστεί για  περίπου 20 λεπτά.Μετά από αυτό το διάστημα,χάνεις προοδευτικά το ενδιαφέρον σου και  αρχίζεις να βαριέσαι ,να χασμουριέσαι και να κουράζεσαι.  Επίσης, σύμφωνα με τη διάσημη –στην ιστορία των ερευνών για την μνήμη- μελέτη του καθηγητή , γνωστικής ψυχολογίας στο Harvard,  George Miller, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επεξεργαστεί  7 πληροφορίες ταυτόχρονα.  Τι να κάνεις Για κάθε ώρα μελέτης και συγκέντρωσης, δώσε στον εγκέφαλο  και στο σώμα σου λίγη ξεκούραση (περίπου 15 λεπτά  time out). Κοίταξε έξω από το παράθυρο, κάνε μια βόλτα, κάνε διατάσεις, χόρεψε, πιες ένα ποτήρι νερό ή ένα φλιτζάνι τσάι. #exercise: Αξίζει να γνωρίζεις ότι, με την άσκηση απελευθερώνεται ένα κοκτέιλ ορμονών που αυξάνει τη δύναμη του εγκεφάλου, αυτό περιλαμβάνει τις ορμόνες: ντομαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Οπότε προτίμησε να εκτελείς κάποιο είδος άσκησης ανάμεσα στα διαλείμματα από την πνευματική εργασία σου ! Συμβουλή 6. Επιβράβευσε τον εαυτό σου με μια απόλαυση #treatyourself : Μετά από κάθε ολοκληρωμένη συνεδρία(κύκλο μελέτης) , φρόντισε να ανταμείψεις το σύστημα επιβράβευσης του συναισθηματικού νου (emotionals brain gratification) με κάτι ευχάριστο . Παρακολούθησε την αγαπημένη σου εκπομπή, κάλεσε τους φίλους σου, παίξε ένα παιχνίδι, φάε μερικές αρκούδες gummi. Πάρε έναν υπνάκο δύναμης (power nap) ! Ό,τι κι αν είναι αυτό θα σε παρακινήσει (motivation) να περάσεις  στην επόμενη συνεδρία μελέτης.



Ένας ενδεικτικός κύκλος  μελέτης θα μπορούσε να δομηθεί ως εξής:

15:00-15:40 Ασκήσεις Αγγλικών

10 λεπτά διάλειμμα

15:50-16:30  Μαθηματικά

Break

20 λεπτά διάλειμμα

16: 50 -17: 30 Φυσική

18:00 19:00 εξωσχολική δραστηριότητα

19:30- 20:10 Γλώσσα

20: 10 -20: 50 Xημεία

10 λεπτά διάλειμμα

21:00- 22: 00 Γαλλικά

 

6 μαθήματα Χ 40 λεπτά =  4 ώρες συνολικά χρονομετρημένης μελέτης

Συμβουλή 7. Τέσταρε τον εαυτό σου Μην περιμένεις το διαγώνισμα του καθηγητή για να διαπιστώσεις τι θυμάσαι από όσα διάβασες. Αντί να διαβάζεις και να ξαναδιαβάζεις παθητικά το βιβλίο, τέσταρε τον εαυτό σου με flash cards, πρακτικές ερωτήσεις ή απλά με την old-school τεχνική του κλειστού βιβλίου. Προσπάθησε να μπεις στο μυαλό του καθηγητή και να σκεφτείς ποιες ερωτήσεις θα μπορούσε να συνθέσει, ώστε να σημειώσεις τα ουσιώδη στοιχεία κάθε θέματος[2].  Ζήτησε από τους γονείς ή τα αδέλφια σου να σε ρωτήσουν και μην σταματήσεις έως ότου μπορέσεις να  απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις  χωρίς λάθος . Μόνο τότε, θα έχει έρθει η ώρα για τις αγαπημένες σου αρκούδες gummi! Μια άλλη μέθοδος για να τεστάρεις τον εαυτό σου, για το εάν έχεις κατανοήσει πλήρως ότι διάβασες, είναι να χρησιμοποιήσεις την τεχνική του Feynman [3]. Η συγκεκριμένη τεχνική παρουσιάζεται στη βιογραφία του James Gleick, ” Genius: The Life and Science of Richard Feynman”. Στο βιβλίο, ο Gleick εξηγεί τη μέθοδο αναφερόμενος στο πώς ο Feynman πέρασε τις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Τα 4 βήματα για να κατανοείς τα πάντα είναι:

#1. Διάλεξε το θέμα που θέλεις να κατανοήσεις και άρχισε να το μελετάς. Γράψε ό,τι ξέρεις σε μια σελίδα τετραδίου, και κάθε φορά που βρίσκεις καινούριες πληροφορίες για το θέμα αυτό, συμπλήρωσε τες στο τετράδιο. Αυτός ο τρόπος μπορεί να σε βοηθήσει να συσχετίσεις και να συνδέσεις όλα όσα ξέρεις.

#2. Προσποιήσου ότι διδάσκεις το θέμα σου σε μία τάξη. Βεβαιώσου ότι είσαι σε θέση να εξηγήσεις το θέμα με απλούς όρους.

#3. Αν κολλήσεις επέστρεψε πίσω στα βιβλία. Επανεξέτασε τις προβληματικές περιοχές, μέχρι να μπορείς να εξηγείς πλήρως το θέμα με απλό τρόπο.

#4. Απλοποίησε και χρησιμοποίησε αναλογίες. Επανέλαβε τη διαδικασία με πιο απλουστευμένη γλώσσα και συνέδεσε τα γεγονότα με αναλογίες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κατανόησης.



Το αυτοτεστάρισμα είναι μια κορυφαία τεχνική ενεργητικής μάθησης γιατί αναγκάζεις τον εαυτό σου να εξάγει και να ανακαλεί τις πληροφορίες που έχει συγκρατήσει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, ενώ αυτή η πρακτική με την επανάληψη στέλνει τη γνώση στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

[1]Christ, F.L (1997). “Seven steps to better management of your study time.” Clearwater, FL: H&H.

[2] McGuire, S.Y. & McGuire, S. (2016). Teach Students How to Learn: Strategies You Can Incorporate in Any Course to Improve Student Metacognition, Study Skills, and Motivation. Sterling, VA: Stylus Publishing, LLC.

[3] Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν ήταν κορυφαίος θεωρητικός φυσικός, η ενασχόληση του οποίου στο πεδίο της κβαντικής μηχανικής του «χάρισε» το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής κυρίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και τα γνωστά πλέον ως διαγράμματα Φάινμαν.
Νιώθεις  έντονα αγχωμένος, εξαντλημένος και πελαγωμένος από τις σχολικές υποχρειώσεις;  Δεν είσαι μόνος! Η σχολική πίεση, οι υψηλές απαιτήσεις από το περιβάλλον σου και οι μυριάδες αποσπάσεις προσοχής- που έχει φέρει η ψηφιακή εποχή- αποτελούν σοβαρούς στρεσογόνους παράγοντες.

Τι είναι το άγχος



 

Το άγχος  είναι ένας φυσικός μηχανισμός που μας βοηθά να είμαστε εστιασμένοι  όταν κάνουμε κάτι σημαντικό και να μένουμε σταθεροί στην κατεύθυνση των στόχων μας, ακολουθώντας ένα καθημερινό πλάνο δράσης. Το άγχος, το οποίο   μάς κινητοποιεί σε δράση στο εδώ και το τώρα είναι παραγωγικό .

Ωστόσο, υπάρχει και το νοητικό ή φανταστικό  άγχος που παράγεται στο μυαλό μας, από τις λειτουργίες της μνήμης και της φαντασίας.  Το άγχος, λοιπόν, όταν παράγεται από δυσκλειτουργικές/ αρνητικές  σκέψεις (αβεβαιότητας, φόβου, αποτυχίας,αμφισβήτησης, αγνώστου) από έλλειψη αυτοπεποίθησης  ή αυτοεκτίμησης ,είναι αντιπαραγωγικό και υπονομεύει τις επιδόσεις  μας. Αντί να μας ωθεί σε δράση, μας σταματά και μας μπλοκάρει.



 

Αν νιώθεις ότι το άγχος σου για τις εξετάσεις έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σου, διάβασε και εφάρμοσε από ΣΗΜΕΡΑ τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Έλεγξε τη σκέψη σου (constructive thinking).  Άκου τι λές και πώς μιλάς στον εαυτό σου και κατέγραψε τις σκέψεις σου (journaling). Οι σκέψεις (ερμηνεία-πεποιθήσεις γι'ότι συμβαίνει) δημιουργούν συναισθήματα και τα συναισθήματα οδηγούν σε αντίστοιχες πράξεις (αντιδράσεις). Αν σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό και τις ικανότητες σου θα νιώθεις άσχημα, με αποτέλεσμα να μην έχεις διάθεση να μελετήσεις και να παρατάς το διαβασμά σου έυκολα.


 

Αν λοιπόν πιάνεις τον εαυτό σου να μιλά κάπως έτσι:

Δεν θα τα καταφέρω

Θα αποτύχω

Είναι  πολύ δύσκολο

Δεν μπορώ

Δεν είμαι ικανός

Δεν προλαβαίνω

Δεν είμαι αρκετά έξυπνος

Πάντα ήμουν αδύναμος μαθητής

 

Αυτό που στην ουσία πετυχαίνεις είναι να τον αποδυναμώνεις  και να υπονομεύεις τις προσπάθειες του.

Αφού έχεις καταγράψει τις σκέψεις σου, το επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να τις  αμφισβητείς[1] με τις παρακάτω ερωτήσεις:

Πόσο αλήθεια είναι ;

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι αλήθεια;

Πώς ξέρω ότι είναι αλήθεια;

Μήπως είναι μια δική μου ερμηνεία/πεποίθηση;

Πιστεύω πράγματι αυτή τη σκέψη για μένα;

Σε ποια γεγονότα βασίζεται αυτή η σκέψη/πεποίθησή μου;

Μήπως καταστροφολογώ και μεγενθύνω μια κατάσταση;

Μήπως σκέφτομαι υπερβολικά;

Που βασίζονται αυτές οι σκέψεις; Σε ποιο νοητικό μοτίβο;

Πώς νιώθω όταν σκέφτομαι τη σκέψη;

Μήπως αδικώ τον εαυτό μου;

Μήπως είμαι υπερβολικά σκληρός απέναντί του;

Μήπως υποτιμώ ότι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα;

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Τι φοβάμαι περισσότερο;

Μήπως εστιάζω στο πρόβλημα και δεν αναζητώ λύσεις;

Σε τι με εξυπηρετούν οι παραπάνω δυσλειτουργικές σκέψεις;

Με βοηθούν να προοδεύω ή με μπλοκάρουν;

Ποιος θα ήμουν χωρίς τη συγκεκριμένη σκέψη;

Μήπως πέφτω στην παγίδα της σύκρισης;

Ποιος μού «φύτεψε » αυτές τις ιδέες στο μυαλό; Είχε δίκιο;

Πότε απέτυχα τελευταία φορά;

Τι θα συμβεί αν αποτύχω;

Από τι νιώθω ότι κινδυνεύω;

Πόσο οργανωμένος είμαι;

Πόσο πολύ φοβάμαι την αποτυχία;

Πόσο κακό μπορεί να μου κάνει το άγχος (σωματικά, πμευματικά, νοητικά, συναισθηματικά) ;

 

Μήπως η αρνητική σκέψη σου είναι μια παγίδα, στην οποία πέφτεις από συνήθεια ή χαμηλή αυτοπεποίθηση;Η αλήθεια είναι ότι είσαι μαθητής και αυτό σημαίνει ότι <<μαθαίνεις>>, ότι δηλαδή βρίσκεσαι σε διαδικασία μαθητείας και εξέλιξης.  Το τελικό αποτέλεσμα των εξετάσεων θα είναι μια αντανάκλαση του πόσο δεσμεύτηκες να μελετάς και να προοδεύεις καθημερινά και τίποτα παραπάνω. Γι’ αυτό το λόγο είναι βοηθητικό να καλλιεργήσεις τη νοοτροπία της ανάπτυξης (growth mindset) και να αφήσεις πίσω σου τις αρνητικές πεποιθήσεις της κλειστής/παγιωμένης νοοτροπίας(fixed mindset).

 

 

2)Εστίασε στο εδώ και το τώρα.

Σκέψεις του τύπου «τι θα γίνει αν» αναφέρονται στο μέλλον, το οποίο αφενός βρίσκεται έξω από τον έλεγχο σου και αφετέρου είναι ένα φανταστικό σενάριο που ο ίδιος έχεις σκεφτεί.  Προσπάθησε να επαναφέρεις τη σκέψη σου στο σήμερα (mindfulness) και μην την αφήνεις να πλανάται στο αύριο.  Μπορείς να ελέγξεις και να επηρεάσεις το σήμερα, την τωρινή στιγμή σου. Το μέλλον και τα θέματα που θα μπουν στις εξετάσεις βρίσκονται έξω από τον έλεγχό σου.

Για να καταπολεμήσεις τα καταστροφολογικά σενάρια που γεμίζουν με στρες το μυαλό σου, εστίασε στις εργασίες της κάθε ημέρας μένοντας πιστός και οργανωμένος  στο Πλάνο Καθημερινής Δράσης. Η κάλυψη της ύλης των εξετάσεων, τα διαγωνίσματα και οι εξετάσεις θα αντιμετωπιστούν  στην ώρα τους ένα-ένα τη φορά. Δεν ωφελεί να απασχολείς τη σκέψη σου στις μελλοντικές προκλήσεις και να παραμελείς  τις σημερινές υποχρεώσεις. Αν παραμελείς το καθημερινό διάβασμα, αργά ή γρήγορα θα πέσεις στην παγίδα της αναβλητικότητας που θα σε οδηγήσει στον πανικό, αν ξεκινήσεις να διαβάζεις την τελευταία στιγμή. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς καθημερινά.Αυτή η στάση θα σε οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σου.



 

3) Μην συγκρίνεσαι με άλλους .

Η σύγκριση είναι έμφυτη τάση στη σκέψη μας γιατί μας βοηθά να υπολογίζουμε τα φυσικά μεγέθη. Ωστόσο, όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους συμμαθητές σου και διαπιστώσεις ότι είναι πιο προχωρημένοι, αυτόματα αγχώνεσαι.  Ωστόσο, αυτό είναι σχετικό και μπορεί να ανατραπεί μέσα στη χρονιά. Δεν παίζει κανένα ρόλο πού βρίσκεται ο καθένας. Εσύ, εστίασε στο πρόγραμμα σου και συγκρίσου με τον χθεσινό εαυτό σου. Κατέγραψε/μέτρησε  στο χαρτί την πρόοδό σου και γιόρτασε τις μικρές καθημερινές σου νίκες[2].

 
Ό,τι μπορεί να μετρηθεί, μπορεί να βελτιωθεί

 

4)  Αγκάλιασε την αποτυχία

 

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ένα κοινό συναισθηματικό εμπόδιο  που αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές γιατί θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εξετάσεων κρίνει την αξία τους. Αυτή είναι μια λάθος νοοτροπία και πεποίθηση που  όλοι έχουμε διδαχθεί από το σχολείο και από τις οικογένειές μας. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων δεν σημαίνει τίποτα  για την αξία σου, τις ικανότητές σου ή το μέλλον σου.  Οι εξετάσεις είναι απλά μια δοκιμασία. Αν δεν καταφέρεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς με την πρώτη, αυτό θα σημαίνει απλά ότι χρειάζεται να προσπαθήσεις περισσότερο και να οργανωθείς καλύτερα την επόμενη φορά.
 

Να θυμάσαι ότι αποτυχία είναι μόνο η παραίτηση. Αυτοί που επιμένουν και αντέχουν πετυχαίνουν τους στόχους τους αργά ή γρήγορα.

 

 

5) Άκουσε το σώμα και τα συναισθήματά σου

 

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα που αξίζει να αναπτύξεις γιατί θα σου δώσει ισορροπία, χαρά και αρμονικές σχέσεις στη ζωή σου. Όντας έφηβος, αφένος οι ορμόνες σου βρίσκονται σε σύγχυση και αφετέρου είσαι επιρρεπής σε συναισθηματικές παρορμήσεις . Ο εγκέφαλος των εφήβων[3] δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος, με τον μετωπιαίο λοβό ( το  κέντρο ελέγχου και λήψης αποφάσεων, της κρίσης, του σχεδιασμού  και του ελέγχου των παρορμήσεων) να μην λειτουργεί πλήρως .

 

Τι να κάνεις

 

Άκουσε και αναγνώρισε τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να τα εκφράσεις με δημιουργικό τρόπο.

Επίσης, άκουσε το σώμα σου και σεβάσού το, όταν έχεις ενδείξεις ότι το καταπονείς ή το ταλαιπωρείς. Η σωματική και συναισθηματική εξάντληση (burn out) μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο, με συμπτώματα υπερκόπωσης, συναισθηματικής εξουθένωσης, λυποθυμίες, εμετούς ή στομαχικά προβλήματα.

Για να έχεις υγεία και πνευματική διαύγεια φρόντισε τη διατροφή, τη φυσιολογία σου, ξεκουράσου και κοιμήσου 7-8 ώρες απαραιτήτως καθημερινά.



 

6) Οργάνωσε και ακολούθησε μια ρουτίνα. Οι καθημερινές ρουτίνες είναι η καλύτερη στάση για να διατηρούμε μια αίσθηση ελέγχου και ομαλότητας.

Τι να κάνεις

Όρισε συγκεκριμένες ώρες αφύπνισης και ύπνου, ώρες γεύματος, και σχεδίασε μια δομή για την κάθε ημέρα σου. Φρόντισε η μέρα να ξεκινά και να κλείνει με θετικό τόνο και ενθουσιασμό,  να περιλαμβάνει μαθησιακές δραστηριότητες, άσκηση, ελεύθερο χρόνο, δουλειές και οικογενειακό χρόνο.

 

7) Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια.



Το να είσαι πολύ περήφανος είναι ξεπερασμένο. Είναι ένδειξη ευφυΐας και αντίληψης να αναγνωρίζεις ότι χρειάζεσαι λίγη βοήθεια σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Αν κάπου είσαι αδύναμος ή παλεύεις σε κάτι συγκεκριμένο , δεν είναι κακό να ζητήσεις υποστήριξη από ένα άτομο που σε καταλαβαίνει και που εμπιστεύεσαι. Ειδικά, σε αυτό το κλίμα που βιώνουμε το 2020, μια ενδυναμωτική συνεδρία μαζί μας μέσω Skype Call (info@dynamicallycoaching.com) , μπορεί να σε βοηθήσει άμεσα να υπερβείς οτιδήποτε σε προβληματίζει ή σε αγχώνει.

Επισκέψου το κανάλι στο YouTube Dynamically Coaching με την Ελένη. ώστε σε ελάχιστο χρόνο να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της αποτελεσματικής και εύκολης μάθησης που χρησιμοποιούμε στο STUDENT COACHING  σε συνεργασία με το σπουδαστήριο  Μ.Ε.  Κων/νος Νάνος!

Εάν θέλεις να μάθεις έξυπνους τρόπους για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου και να μειώσεις το άγχος που νιώθεις κάνε κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους.

 

Πίστεψε στον εαυτό σου για να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς!

Καλή δύναμη!

 

[1] Beck, J. S. (2011). Cognitive behavior therapy: Basics and beyond (2nd ed.). New York, NY, US: Guilford Press.

[2] Seligman, M. E., & Csikszentmihalyi, M. (2014). Positive psychology: An introduction. In Flow and the foundations of positive psychology (pp. 279-298). Springer, Dordrecht.

[3] Καλωσήλθατε στον εγκέφαλό σας, Γουάνκ Σ.,Άαμοντ Σ,. σ. 132-139.
Το απόλυτο όπλο σου ενάντια στη σχολική πίεση και στο στρες που απορρέει από αυτή είναι η καλή οργάνωση του χρόνου σου. Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου είναι μια πρόκληση για κάθε έφηβο, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να οργανώσουν το χρόνο και τις καθημερινές δουλειές ώστε να τελειώνουν στην ώρα τους. Γι’ αυτό το λόγο έχεις να επωφεληθείς σημαντικά από το Student Coaching (προπόνηση μαθητή) που περιλαμβάνει καθοδήγηση στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων , την έναρξη και τη διάρκεια της μελέτης και την καταπολέμηση της αναβλητικότητας με προδραστικότητα και πιο έξυπνες επιλογές .

 

 



1) Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Τι είναι σημαντικό και τι πρέπει να γίνει πρώτα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρεάζεται να απαντήσεις πρωταρχικά. Πώς ξέρουμε όμως τι είναι πιο σημαντικό; Κάθε ημέρα χρειάζεται να στοχεύεις στο να διεκπαιραιώσεις τις 3 κορυφαίες προτεραιότητες της ημέρας και να ξεκινήσεις με την πιο δύσκολη πρώτα, γιατί στην αρχή της ημέρας έχεις υψηλότερη ενέργεια, σωματική και διανοητική. Επίσης, είναι σημαντικό να μην αφήνεις κενά στα μαθήματα που δυσκολεύεσαι περισσότερο.



Τι να κάνεις:

- Η διαχείριση χρόνο χρειάζεται λίγο χρόνο για να προγραμματιστεί.  Αφιέρωσε 5 λεπτά την Κυριακή για να σχεδιάσεις το εβδομαδιαίο  πλάνο σου (weekly action plan).

-Έλεγχε κάθε ημέρα το πλάνο και προσάρμοσε το στις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν. Δεν χρειάζεται να είσαι άκαμπτος.  -Μοντελοποίησε τις προτεραιότητές σου, καταγράφοντάς τες σε ένα πίνακα εποπτείας (vision board) ως reminder,  για να τις υπενθυμίζεις στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας

- Στο ωρολόγιο πρόγραμμα σου κατέγραψε τις προτεραιότητες σου σε συγκεκριμενα χρονικά διαστήματα (blocks of time) για να εμποδίσεις τη φυσική παρόρμηση σου να υποκύψεις σε κάτι άλλο, που ενδεχομένως είναι πιο εύκολο ή διασκεδαστικό.

Οι βέλτιστες αποφάσεις  μας βασίζονται στο να γνωρίζουμε τις κυρίαρχες προτεραιότητες μας.

 

2) Διάρκεια

Μια σημαντική  πτυχή  όταν προγραμματίζουμε το καθημερινό χρονοδιάγραμμα είναι η διάρκεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ένα ρεαλιστικό αίσθημα του χρόνου, ενώ οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές.  Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα να καθορίσουμε συκεκριμένες ώρες  μελέτης , είτε υπερεκτιμούμε  τις δυνατότητες μας  είτε υποτιμούμε το χρόνο που θα χρειαστούμε για να τελειώσουμε μια ενότητα από την ύλη που έχουμε θέσει ως στόχο.

Τι να κάνεις, λοιπόν, για να αποκτήσεις  μια καλύτερη εικόνα του χρόνου που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το διάβασμα ενός συγκεκριμένου θέματος;

Εκτίμησε περίπου τον χρόνο που πιστεύεις ότι θα τελειώσεις το κεφάλαιο, με βάση και τον χρόνο που δαπανήθηκε στη διδασκαλία του στην τάξη και έπειτα ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ  που πραγματικά δαπάνησες με το ρολόι. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσεις πόση ώρα χρειάζεσαι προσωπικά για να ολοκληρώσεις  ένα κομμάτι ύλης,  ενώ  με καθημερινή εξάσκηση σε 100% εστίαση θα καταφέρεις να μειώσεις τους χρόνους σου σταδιακά.  Το κλειδί είναι να έχεις μπροστά σου ένα αναλογικό ρολόι ( όχι το κινητό σου ) και να καταγράφεις συγκεριμένα τους χρόνους σου.  Γράψε συγκεκριμένα και αναλυτικά : ξεκίνησα στις  16:00, τελείωσα στις 17:30. Έκανα ένα διάλλειμμα ή αφαιρέθηκα/ με διέκοψαν στις  16:30-16:37 και διάβασα  τις σελ. 123-131 του τρίτου κεφαλαίου.  Με αυτή την έξυπνη μέθοδο θα μπορέσεις να αποκτήσεις καλύτερη επίγνωση του χρόνου και θα μάθεις πώς να θέτεις S.M.A.R.T. goals.



3)

O νούμερο ένα κανόνας για να ολοκληρώνεις  τις εργασίες σου  on time- στην ώρα τους  είναι να τις ολοκληρώσει  ΧΘΕΣ!! Αυτό σημαίνει πώς κάνεις τη δουλειά ΑΜΕΣΩΣ  μόλις σου έχει ανατεθεί και δεν την αφήνεις για αργότερα ή μάλλον δεν την ξεκινάς λίγο πριν το deadline-καταληκτική ημερομηνία παράδοσης.  Αν εξασκηθείς σε αυτή την τακτική και σου γίνει δεύτερη φύση θα αποκομίσεις τα παρακάτω οφέλη:

1) Έχεις χρόνο για διορθώσεις και για ένα review-επανάληψη  όσων έγραψες ή μελέτησες , πράγμα που σου εξασφαλίζει καλύτερο αποτέλεσμα και βαθύτερη κατανόηση της ύλης.

2) Δεν πέφτεις στην παγίδα της αναβλητικότητας  και κερδίζεις  χρόνο που θα ξόδευες άσκοπα

3) Δεν σε πιάνει ο πανικός  της τελεταίας στιγμής

4)Νιώθεις  ικανοποίηση και καλά με τον εαυτό σου  που «ξεμπέρδεψες» μια ώρα αρχύτερα και  μπορείς να ασχοληθείς με άλλα πράγματα. Μην ξεχάσεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου με μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί .

Το να συνηθίσεις να κάνεις τη δουλειά –get the job done ΧΘΕΣ ,  είναι μια δεξιότητα ζωής (life skill) που θα σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγικός και αποτελεσματικός σε κάθε τομέα της ζωής σου. Πρόκειται για την ικανότητα της προδραστικότητας (proactiveness) που προσδίδει μεγάλη αξία στην αυτο-αποτελεσματικότητα σου  και γι’ αυτό το λόγο αξίζει να εξασκηθείς σε αυτή . Με την προδραστικότητα καταπολεμάς την αναβλητικότητα που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία της μαθητικής κοινότητας.

Όταν λοιπόν παρατηρείς τον εαυτό σου να γίνεται αναβλητικός , αρκεί να σκεφτείς  για εσένα .

-Ποιο είναι το κόστος της αναβλητικότητας;

-Τι διακυβεύεται;

-Τι θα συμβεί;

-Υπάρχει επιτακτικός λόγος για να γίνει το εργο/ project άμεσα;

-Πώς μπορώ να μετατρέψω το βαρετό διάβασμα σε κάτι που θα με ενθουσιάσει;

-Τι ενδιαφέρον μπορώ να βρω στη νέα γνώση;

-Γιατί αναβάλλω να ξεκινήσω ή να ολοκληρώσω την εργασία;

-Τι με ενοχλεί από το να εστιάσω;

-Τι με εμποδίζει να ξεκινήσω;

-Μήπως σκέφτομαι άσχετα πράγματα; Μήπως φοβάμαι την αποτυχία/αρνητική κριτική; Μήπως έχω ανάγκη να το κάνω τέλεια (τελειομανία);

-Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;

-Ποιες πηγές-πόρους χρειάζομαι;

-Ποιοι είναι οι δικοί μου χρονοκλέφτες;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν να βρεις τους πραγματικούς λόγους που σε κάνουν να γίνεσαι αναβλητικός. Γιατί η αναβλητικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα τεμπελιά. Συχνά υποβόσκουν ψυχολογικές-συναισθηματικές αιτίες που εμποδίζουν τη δράση. Όταν βρεις τους πραγματικούς λόγους έχεις λύσει το μισό πρόβλημα.

 

4)Αποφασιστικότητα

Κάνε έξυπνες επιλογές. Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής και οι αναρίθμητες αποσπάσεις καθιστούν απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς επιλέγουμε να επενδύουμε το χρόνο μας. Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα μικρών καθημερινών αποφάσεων και δράσεων που μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας.  Είναι νόμος πως ό,τι κάνουμε ΣΗΜΕΡΑ λειτουργεί σωρευτικά στο μέλλον.

Οι μικρές αποφάσεις που παίρνεις ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ την πρόοδο και τα μελλοντικά σου αποτελέσματα. Το να επιλέξεις να χρονοτριβείς  για  2-3 ώρες στα social media /στην τηλεόραση ή στα video games  είναι μια ΑΠΟΦΑΣΗ.

Σκέψου: Τι θα μου προσφέρει  αυτή η επιλογή;

Σε τι θα με βοηθήσει;

Θα με βοηθήσει  να φτάσω ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μου ή τουναντίον θα με σαμποτάρει ;

Τι θα κερδίσω και τι θα χάσω;

Είναι μια έξυπνη επιλογή για εμένα που προάγει τους στόχους μου;

Μπορεί να σκεφτείς  απλοικά και να πεις  «σιγά, δυο- τρεις ώρες ξόδεψα ». Σκέψου όμως ότι αυτές οι 3 ώρες  είναι  21 ώρες/ βδομάδα, 90 ώρες/ μήνα και  1.095 ώρες/ χρόνο ή 45 ημέρες /χρόνο , ή 450 μέρες/  10.950 ώρες στα 10 χρόνια. Όμως,  αυτές τις ώρες αν τις αφιερώσεις  σε κάτι δημιουργικό ή στην εκμάθηση μιας νέας ικανότητας, σίγουρα θα έχεις προβάδισμα και θα κάνεις τη διαφορά στη ζωή σου!  Αφού, σύμφωνα με τον  Malcolm Gladwell χρειάζεσαι 10.000 ώρες μαθητείας και εξάσκησης για να γίνεις master-δεξιοτέχνης σε μια νέα γνώση. Στο χέρι σου είναι να αποφασίσεις ΣΗΜΕΡΑ  πώς θέλεις να ΕΙΣΑΙ αύριο.

 
Να θυμάσαι ότι στο τέλος της ημέρας τα αποτελέσματα σου  θα αντανακλούν  το πώς επέλεξες να επενδύσεις το χρόνο σου !

 

Εφάρμοσε τα παραπάνω κόλπα και θα δεις πώς πολύ γρήγορα θα απογειώσεις τις επιδόσεις σου στο σχολείο και θα είσαι πιο δημιουργικός και χαρούμενος για τον εαυτό σου!

Επισκέψου το κανάλι Dynamically Coaching με την Ελένη ώστε σε ελάχιστο χρόνο να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της αποτελεσματικής και εύκολης μάθησης που χρησιμοποιούμε στο STUDENT COACHING  σε συνεργασία με το σπουδαστήριο  Μ.Ε.  Κων/νος Νάνος!

 

Πίστεψε στον εαυτό σου για να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς!

Καλή δύναμη!
Σε μόλις 3 λεπτά  θα μάθεις τους 4 κορυφαίους και επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους, αφενός  για να μελετάς αποδοτικά σε λιγότερο χρόνο και αφετέρου να θυμάσαι όλα όσα διάβασες, ώστε να γράφεις άριστα στις εξετάσεις!

 

 

1.   Έχε ποικιλία για να μην βαριέσαι

Μελέτησε περισσότερα μαθήματα κάθε μέρα, αντί να διαβάσεις ένα ή δύο συγκεκριμένα θέματα (τεχνική interleaving). Είναι πιο αποτελεσματικό να μελετάς πολλά θέματα κάθε μέρα,  για να παραμένεις συγκεντρωμένος, παρά να στοχεύεις μόνο σε ένα ή δύο θέματα[1].

Για παράδειγμα, εάν προετοιμάζεσαι για εξετάσεις στα μαθηματικά, την ιστορία, τη φυσική και τη χημεία, είναι καλύτερα να τα μελετάς όλα από λίγο κάθε μέρα. Αυτή η προσέγγιση θα σε βοηθήσει να μάθεις γρηγορότερα από ότι αν διαβάζεις μόνο μαθηματικά τη Δευτέρα, ιστορία την Τρίτη, φυσική την Τετάρτη, χημεία την Πέμπτη και ούτω καθεξής.

Γιατί;

Επειδή είναι πιθανό να συγχέεις παρόμοιες πληροφορίες, εάν μελετήσεις πολλά ίδια θέματα σε μια μέρα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ως συμβουλή για να μάθεις γρηγορότερα, είναι σημαντικό να διευρύνεις το χρόνο μελέτης για κάθε μάθημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλός σου θα έχει περισσότερο χρόνο για να ενοποιήσει, να επεξεργαστει και να αφομοιώσει τη γνώση. Επίσης, με τη μελέτη κάθε μαθήματος ανά διαστήματα γίνεται εφικτή η περιοδική επανάληψη, μια έξυπνη μέθοδος που θα κάνει τη νέα γνώση να «κολλήσει» στη μακροπρόθεσμη μνήμη σου. Διάβασε συγκεκριμένα πώς να την εφαρμόσεις στην επόμενη παράγραφο.



 

2. Εφάρμοσε την περιοδική επανάληψη

Αυτή είναι η σπουδαιότερη τεχνική που  θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις! Η περιοδική επανάληψη σε συγκεκριμένους χρόνους έχει αποδειχθεί και επαληθευθεί ότι λειτουργεί, γιατί μεταφέρει τις νέες πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη.  Όπως δείχνει η έρευνα[2], η περιοδική επανάληψη είναι πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται στα παρακάτω χρονικά διαστήματα :

1η επανάληψη : 1 ημέρα μετά την εκμάθηση των νέων πληροφοριών

2η επανάληψη: 3 ημέρες μετά την 1η επανάληψη

3η επανάληψη: 7 ημέρες μετά τη 2η επανάληψη

4η επανάληψη: 21 ημέρες μετά την 3η επανάληψη

5η επανάληψη: 30 ημέρες μετά την 4η επανάληψη

6η επανάληψη: 45 ημέρες μετά την 5η επανάληψη

7η επανάληψη: 60 ημέρες μετά την 6η επανάληψη

 

3.  Δίδαξέ το σε κάποιον.

                   Αν θέλεις να γνωρίσεις κάτι, διάβασε σχετικά με αυτό.

                                   Αν θέλεις να μάθεις κάτι, γράψε κάτι για αυτό.

                                                   Αν θέλεις να κατακτήσεις μια γνώση, δίδαξε την.

                                                                                                                 Γιόγκι Μπάτζαν

Το να προσπαθήσεις να διδάξεις σε κάποιον κάτι που μόλις έμαθες είναι  μια πρόκληση από μόνη της που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση.  Θα αναγκαστείς να ψάξεις το θέμα σφαιρικά, θα κάνεις πρόβα πώς να το πεις ή πώς να απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις, θα το πεις απ’ έξω πολλές φορές,  θα ψάξεις να βρεις απλά λόγια, παρομοιώσεις, εφαρμογές  ή παραδείγματα ώστε να βοηθήσεις τον «μαθητή » σου να το κατανόησει. Αυτή η προετοιμασία για να μεταδώσεις τη γνώση θα σε βοηθήσει να την κατακτήσεις  στο 100%.

Η διδασκαλία είναι μια μέθοδος ενεργητικής μάθησης. Η ενεργητική μάθηση (active learning) είναι το κλειδί για να κατανοείς και να θυμάσαι όλα όσα διάβασες!



4. Αυτοτεστάρισμα

Προκάλεσε τον εαυτό σου και ελέγχε τον συχνά  για να διαπιστώσεις, πρώτον, εάν έχεις κατανοήσει σε βάθος τη νέα πληροφορία,δεύτερον, εάν μπορείς να την  χρησιμοποιήσεις σε διαφορετικά πλαίσια ή προβλήματα.   Επομένως, μην διαβάζεις απλώς παθητικά το βιβλίο ή τις σημειώσεις σου από την τάξη. Μελέτησε έξυπνα, εξάγωντας και απαντώντας σε ερωτήσεις  που βασίζονται στις βασικές έννοιες-κλειδία και στις εξισώσεις. Επίσης, όταν προετοιμάζεσαι για ένα τεστ γράψε ή απάντησε όσες περισσότερες ερωτήσεις πρακτικής εξάσκησεις μπορείς να βρεις από διαφορετικές πηγές. Για να δημιουργήσεις και να γράψεις τις δικές σου ερωτήσεις σε ένα χαρτί, αρκεί να σκεφτείς: Τι θα μπορούσε να με ρωτήσει ο καθηγητής σε αυτό το κομμάτι ύλης; Σκέψου λοιπόν σαν δάσκαλος και κέρδισε τις εντυπώσεις!

[1] Rohrer, D. 2012

[2] Cepeda, Ν. 2008

 

Εφάρμοσε τα παραπάνω κόλπα και θα δεις πώς πολύ γρήγορα θα απογειώσεις τις επιδόσεις σου στο σχολείο και θα είσαι πιο δημιουργικός και χαρούμενος για τον εαυτό σου!

Επισκέψου το κανάλι Dynamically Coaching με την Ελένη ώστε σε ελάχιστο χρόνο να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της αποτελεσματικής και εύκολης μάθησης που χρησιμοποιούμε στο STUDENT COACHING  σε συνεργασία με το σπουδαστήριο  Μ.Ε.  Κων/νος Νάνος!

 

Πίστεψε στον εαυτό σου για να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς!

Καλή δύναμη!

 
168.

 

168 ώρες έχουμε όλοι να ξοδέψουμε σε μία εβδομάδα.

Εάν αφαιρέσουμε τις απαραίτητες 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα, μας μένουν  119-112 ώρες για να ζήσουμε, να χαρούμε και να δουλέψουμε επάνω στους στόχους μας!

 

Όσοι νιώθουν πώς δεν τους φτάνουν οι ώρες και δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμέσεις τους μέσα στην ημέρα, σίγουρα κάτι δεν κάνουν σωστά. Καθημερινά, ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο σε πράγματα που είναι άσχετα με τους κυρίαρχους στόχους της ημέρας. Έπειτα, για να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο, κάνουν το λάθος να θυσιάζουν πολύτιμες ώρες από τον ύπνο και την ξεκούραση τους. Μην κάνεις το ίδιο λάθος! Δεν πρόκειται να κερδίσεις χρόνο με αυτή την τακτική, τουναντίον θα χάσεις περισσότερο χρόνο γιατί θα νιώθεις εξαντλημένος και αντιπαραγωγικός, αφού οι γνωστικές λειτουργίες της μνήμης και της συγκέντρωσης  σου θα είναι εξαιρετικά χαμηλές!

 

Τι θα έλεγες , λοιπόν, αν σού έδειχνα τη μέθοδο του πώς να διαβάζεις πιο έξυπνα, ώστε να μαθαίνεις τη διπλάσια και την τριπλάσια ύλη σε μία ώρα μελέτης; Αυτή η μέθοδος θα σου εξασφαλίσει αρκετό χρόνο, για να αφιερώσεις στις δραστηριότητες που αγαπάς,στη διασκέδαση, στο παιχνίδι και στις βόλτες με τους φίλους σου. Ταυτόχρονα,είναι τόσο δυναμική, ώστε να σε βοηθήσει να απογειώσεις τους βαθμούς σου, αφού  θα καταφέρεις να αναπτύξεις μνήμη ελέφαντα!



Το να μάθεις ΠΩΣ να μαθαίνεις γρήγορα και αποτελεσματικά είναι μια ικανότητα που θα σε βοηθήσει τόσο στην ακαδημαϊκή καριέρα όσο και μετέπειτα στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία.  Παρακάτω σου έχω τις 3 απόλυτες τεχνικές για να μαθαίνεις γρήγορα και να θυμάσαι τα πάντα!

 

1) Μην ασχολείσαι με πολλές εργασίες ταυτόχρονα.

Όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι το Multitasking μάς κάνει λιγότερο παραγωγικούς, πιο αποσπασμένους και πιο ασαφείς. Οι έρευνεςς δείχνουν ακόμη και ότι όσοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι καλοί στο multitasking δεν είναι στην πραγματικότητα καλύτεροι από το μέσο άτομο. Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε ένα μόνο πράγμα κάθε φορά. Επομένως, μην προσπαθήσεις να μελετήσεις, ενώ απαντάς κατά διαστήματα σε μηνύματα στο messenger, παρακολουθείς τηλεόραση ή ελέγχεις τη ροή σου στο Instagram.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ τον εγκέφαλο σου από την απόσπαση προσοχής  που συμβαίνει όταν ξεκλέβεις στιγμιαίες ματιές στις οθόνες. Αυτή η κακή συνήθεια διακόπτει τη συγκέντρωσή σου, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η μακροπρόθεσμη μνήμη.  Όταν καθήσεις στο γραφείο σου να μελετήσεις για 45 λεπτά, άφησε το κινητό σου σε ένα άλλο δωμάτιο, απενεργοποίησε ειδοποιήσεις, κλείσε υπολογιστή και τηλεόραση. Αν αυτά τα 45 λεπτά είσαι 100% συγκεντρωμένος ισοδυναμούν με τουλάχιστον 2 ώρες μη εστιασμένης μελέτης! Αύξησε την ικανότητα να συγκεντρώνεσαι σταδιακά, ξεκινώνας  με 10-15 λεπτά απόλυτα εστιασμένης προσοχής στο γνωστικό αντικείμενο. Κάνε ένα διάλλειμμα 1-2 λεπτά και συνέχισε χρονομετρώντας για αλλά 10-15 λεπτά.

 

2) Συνέδεσε ό,τι μαθαίνεις με κάτι που ήδη γνωρίζεις . Oι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο πιο έντονα συνδέεις τις νέες έννοιες με παλιές γνώσεις, τόσο πιο γρήγορα αφομοιώνεις τη νέα ύλη[1]. Αυτό βέβαια προυποθέτει ότι κατανοείς πλήρως ότι έχεις διαβάσει και είσαι ικανός να εμβαθύνεις.

Για παράδειγμα, εάν μαθαίνεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, μπορείς να το συσχετίσεις με τη ροή του νερού. Η τάση είναι παρόμοια με την πίεση του νερού, το ρεύμα είναι παρόμοιο με το ρυθμό ροής του νερού, μια μπαταρία είναι παρόμοια με μια αντλία και ούτω καθεξής.  Επένδυσε χρόνο για να σκεφτείς πώς να συσχετήσεις νέες πληροφορίες σε αυτό που γνωρίζεις ήδη. Αυτή η τεχνική θα ενισχύσει τη μνήμη και την κριτική σου σκέψη.

 

3) Σχημάτισε στο μυαλό σου ή στο χαρτί εικόνες

 

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ο νους σκέφτεται με εικόνες, δηλαδή με νοητικές παραστάσεις! Επιστράτευσε λοιπόν τη φαντασία σου και πλάσε εικόνες που να σε βοηθούν να θυμάσαι ό,τι διαβάζεις.



Αντί να διαβάζεις ξανά και ξανά την ίδια πληροφορά, προσπαθώντας να την μάθεις απ’ έξω, δοκίμασε να την εφαρμόσεις με διάφορους τρόπους ώστε να ενεργοποιήσεις διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ 

-διάβασε τις σημειώσεις που κράτησες μέσα στην τάξη,

-σχεδίασε ένα νοητικό χάρτη (mind map),

-ζωγράφισε μια σχετική εικόνα,

-δες ένα επιστημονικό βίντεο,

-ψάξε αντίστοιχες πηγές online

-φτιάξε ενα ακρωνύμιο

 

Παράδειγμα: Μπορείς να σκεφτείς τα λευκά αιμοσφαίρια ως «στρατιώτες» που υπερασπίζονται το σώμα μας από ασθένειες, οι οποίες είναι οι «εχθροί».

 

Εφάρμοσε τα παραπάνω κόλπα και θα δεις πώς πολύ γρήγορα θα απογειώσεις τις επιδόσεις σου στο σχολείο και θα είσαι πιο δημιουργικός και χαρούμενος για τον εαυτό σου!

Επισκέψου το κανάλι Dynamically Coaching με την Ελένη ώστε σε ελάχιστο χρόνο να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της αποτελεσματικής και εύκολης μάθησης που χρησιμοποιούμε στο STUDENT COACHING  σε συνεργασία με το σπουδαστήριο  Μ.Ε.  Κων/νος Νάνος!

 

Πίστεψε στον εαυτό σου για να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς!

Καλή δύναμη!

 

[1] Make It Stick: The Science of Successful Learning, Henry Roediger III & Mark A. McDaniel.


 

Η αγορά εργασίας αλλάζει πλέον πολύ πιο συχνά απ΄ότι στο παρελθόν. Και γι’ αυτό ευθύνεται η διαρκής εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και οι διαφοροποιημένες ανάγκες των επιχειρήσεων. Ποια λοιπόν είναι τα προσόντα εργαζομένων που οι εταιρείες αναζητούν και εσείς πρέπει να διαθέτετε;

 

Είναι αλήθεια πως κάποια από τα επαγγέλματα του μέλλοντος ίσως να μην μπορούμε, τη συγκεκριμένη στιγμή, να τα φανταστούμε, όπως επίσης, να μην μπορούμε να φανταστούμε ποια από τα σημερινά επαγγέλματα θα εκλείψουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον πλέον δεν είναι τόσο μακρινό όσο παλιότερα και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι αφενός δραματικές και αφετέρου ολοένα και συχνότερες.

Είναι ακόμη αλήθεια πως τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι εργοδότες αναζητούν δεξιότητες που οι εργαζόμενοι μάλλον δεν διαθέτουν, γι’ αυτό ανοίγουν το διάλογο για την αναβάθμιση των βασικών δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και όλου του πληθυσμού. Εξάλλου αυτός είναι ο τρόπος που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί σωστά στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, αποφεύγοντας το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ακόμη και των πιο βασικών δεξιοτήτων.

Ποια λοιπόν είναι εκείνα τα προσόντα που θα σας αναδείξουν σε επιτυχημένο επαγγελματία και θα σας κρατήσουν «ζωντανούς» στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας;

Εκτός από τα τυπικά προσόντα για την κάλυψη μίας θέσης, που αφορούν φυσικά στην επιστημονική γνώση του αντικειμένου εργασίας, αυτό που είναι πλέον απαραίτητο για έναν εργαζόμενο είναι η διαρκής εκπαίδευση και η άριστη σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής στην αγορά εργασίας είναι το γεγονός πως κάποτε η γνώση ξένων γλωσσών αποτελούσε ένα επιπλέον προσόν, και σήμερα θεωρείται αυτονόητη στο διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας εξάλλου προϋποθέτει και την περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων και διευρυμένων γνώσεων. Αυτό το στοιχείο είναι σίγουρα εξαιρετικής σημασίας για το περιβάλλον εργασίας, όπως έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, και, στο οποίο οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους τους να μπορούν να συνεισφέρουν στη δράση της εταιρείας με τις ευρύτερες γνώσεις τους σε διάφορους τομείς.

Η κριτική σκέψη που ζητείται από τις επιχειρήσεις θεωρείται ολοένα και πιο σημαντική καθώς είναι εκείνο το προσόν που έρχεται να συμπληρώσει την ένταξη της ρομποτικής στην διαδικασία παραγωγής. Μάλιστα τα εκπαιδευτικά συστήματα αναθεωρούν τη μέχρι τώρα λογική της κατά γράμμα εκμάθησης και επενδύουν στην ανάπτυξη της κριτικής αντίληψης.

Οι δεξιότητες των εργαζομένων του μέλλοντος!

Για τις σύγχρονες επιχειρήσεις ο εργαζόμενος πρέπει να διακρίνεται για κάποιες δεξιότητες, οι οποίες συνοψίζονται στο εργασιακό ήθος, την ικανότητα εργασίας σε ομάδα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, τις επικοινωνιακές ικανότητες, τις οργανωτικές ικανότητες, τη δημιουργικότητα, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Δεξιότητες που τώρα εμφανίζονται στην κορυφή της λιστας των εργοδοτών ως απαραίτητες, ενώ πριν μερικά χρόνια δεν ήταν τόσο σημαντικές.

Τέλος, η συναισθηματική νοημοσύνη, όταν συνοδεύεται από σωστή κρίση και άμεση λήψη αποφάσεων, θεωρείται ένα εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό για μία εταιρεία, που σύμφωνα με τις ανάγκες της, επενδύει στρατηγικά στην απόδοση ενός ιδιαίτερου συνδυασμού που προκύπτει από τον απαιτούμενο χρόνο και την σφαιρική αντίληψη, ώστε να λαμβάνει άμεσα τις σωστές πάντα αποφάσεις.

Αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν πρέπει να έχετε εάν ονειρεύεστε τον εαυτό σας στη σωστή θέση και στη σωστή εργασία στο πολύ άμεσο μέλλον. Και αυτές τις δεξιότητες είστε εσείς που θα φροντίσετε για να τις αναπτύξετε το συντομότερο!

Σε αυτή την αλλαγή με προορισμό τον καλύτερο σου εαυτό είμαστε κοντά σου! Ενημερώσου για το πρόγραμμα ταχύρρυθμης  εκπαίδευσης ''ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ '' στο info@dynamicallycoaching.com και κλείσε μια δωρεάν παρουσίαση του προγράμματος  (για να διαπιστώσεις εάν σου ταιριάζει και πώς μπορεί να σε βοηθήσει) από την άνεση του σπιτιού σου μέσω Skype video call!




 

 

 

 

 

 

 

www.eurolife.gr
Όλοι είμαστε μολυσμένοι από το νέο ιό Corona Virus! Όλοι έχουμε μολυνθεί από τον ιό Corona Virus NOHTIKA! Σε νοητικό και ψυχολογικό επίπεδο! Ο ιός εισέβαλε αιφνίδια στις ζωές όλων μας  ασκώντας αρνητική επίδραση, σκορπώντας σε κάθε σπίτι της οικουμένης  τον πανικό, την ανησυχία και την αβεβαιότητα. Δυστυχώς,  ήρθε για να μείνει,  αφού από ότι φαίνεται θα αργήσουμε πολύ να απαλλαχτούμε απ΄αυτόν.Ο ιός ζει ανάμεσά μας και ο καθένας από εμάς καλείται να τον αντιμετωπίσει. Είναι σημαντικό όπως λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας για να μην νοσήσουμε εμείς και η οικογένεια μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα , οι συνεργάτες μας, να λάβουμε αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας με σκοπό να προστατέψουμε την νοητική υγεία και την ψυχολογία μας! Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις  πώς να  θωρακίσεις την νοητική σου υγεία!

Μένουμε λοιπόν σπίτι με την παρέα του Dynamic Coaching Lab. Μένουμε δυναμικοί και ασταμάτητοι!

Πώς  λοιπόν μπορείς να ενδυναμωθείς νοητικά και ψυχικά ώστε να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις νέες συνθήκες, ώστε να μειώσεις τα επίπεδα στρες και φόβου που είναι φυσιολογικό να έχεις;

Ο κορωνοϊός εισέβαλλε σε κάθε σπίτι ενεργοποιώντας υποσυνείδητα  5 επικίνδυνους φόβους που έχουμε. Tον Φόβο του Θανάτου, της Αρρώστιας, του Αγνώστου, της Φτώχειας και  του Εγκλεισμού.  Αυτούς τους φόβους έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο καθένας από εμάς.

Τρόποι αντιμετώπισης

 



  1. Κατανόηση και Αποδοχή                                                                                                                                                                           Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αντιμετωπίσουμε τον φόβο που πηγάζει από τον κίνδυνο της νόσου του κορωναϊού αυτής καθ’ εαυτής. Φοβόμαστε να μην αρρωστήσουμε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι.  Ακόμη περισσότερο φοβόμαστε για τη ζωή μας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η λύση εδώ είναι η ορθολογική και ψύχραιμη διαχείριση των γεγονότων. Είναι σημαντικό αρχικά  να αποκτήσουμε σαφή εικόνα του προβλήματος και να το αποδεχτούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατανόηση κάθε προβλήματος είναι η μισή λύση. Οπότε γνωρίζοντας όλη την αλήθεια για τον ιό, γνωρίζουμε  που βρισκόμαστε (πόσο απειλητικός είναι για εμάς, πόσο επηρεάζει τη ζωή μας προσωπικά και επαγγελματικά) και αξιολογούμε ψύχραιμα την κατάσταση. Επιλέγουμε να ενημερωνόμαστε από ένα έγκυρο μέσο μία φορά την ημέρα (κατά προτίμηση στις 21:00) και να κλείνουμε μάτια και αυτιά στα fake news. Με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνουμε να  μειώσουμε το στρες που παράγουμε όταν σκεφτόμαστε την αόρατη απειλή του κορωναϊού, σκέψη που μολύνει το μυαλό μας και πρόκειται  να  κάνει μεγαλύτερο κακό στην ψυχική μας υγεία, αν την αφήσουμε να κυριαρχήσει στον εγκέφαλο μας !


Έχουμε λοιπόν καλά και κακά νέα.

Τα κακά νέα είναι ότι ο Κορωνοϊός είναι εδώ, ήρθε και στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα γεγονός που χρειάζεται να το αποδεχτούμε. Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα όλοι σε παγκόσμια κλίμακα.



2. Διαχείριση του στρες

Μαζί με τον φόβο την αρρώστιας υπάρχει ο φόβος που πηγάζει από την αβεβαιότητα και τον φόβο για το άγνωστο . Πράγματι, το πιο αρνητικό μέρος αυτής της κατάστασης είναι η αβεβαιότητα, δεν γνωρίζουμε αν θα νοσήσουμε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι τις επόμενες μέρες ή μήνες, δεν γνωρίζουμε πότε θα βγει η κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο, δεν γνωρίζουμε αν τύχει να φέρουμε ασυμπτωματικά τον ιό,  δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί γενικότερα  η όλη κατάσταση. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι για να παραμείνουμε ασφαλείς. Το μέτρο αυτό του εθελούσιου εγκλεισμού μαζί με την αβεβαιότητα  για την επόμενη μέρα , ενισχύει τον φόβο με αποτέλεσμα να βιώνουμε άγχος και έντονη ανησυχία, στρες.

Το να βιώνουμε άγχος και στρες είναι απολύτως φυσιολογικό. Το άγχος που βιώνουμε υπό την απειλή του νέου ιού είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού  γνωστός ως fight-or-flight response ,“αντίδραση πάλεψε ή φύγε,”  την οποία περιέγραψε για πρώτη φορά ο Walter Bradford Cannon το 1900.  Ο Cannon εντόπισε λοιπόν πώς όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή, για παράδειγμα με ένα φίδι, το νευρικό μας σύστημα παράγει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία  θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη προετοιμάζει το σώμα για μάχη ή φυγή και μας κινητοποιεί ταχύτατα να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε:  Να αμυνθούμε, να επιτεθούμε ή να αποφύγουμε τον κίνδυνο.

Στην περίπτωση του κορωναϊού που είναι μια αντικειμενική υπαρκτή αλλά αόρατη και ύπουλη απειλή δεν μπορούμε να αμυνθούμε, ούτε μπορούμε να επιτεθούμε!Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον αποφύγουμε, με τον τρόπο ‘’μένουμε στο σπίτι’’/ αυτοπεριοριζόμαστε, ώστε να του κλείσουμε την πόρτα.  Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί όσο είμαστε στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας  και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας για να είμαστε ασφαλείς. Αποδεχόμαστε την κατάσταση ως έχει και συνεχίζουμε να ζούμε προς το παρόν σε συνθήκες αυτοαπομόνωσης.  Δεν ωφελεί σε τίποτα να αγχωνόμαστε, να πανικοβαλλόμαστε, να απογοητευόμαστε, να πέφτουμε ψυχολογικά από θεωρίες συνομωσιών. Δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου.Μπόρα είναι, θα περάσει όπως λέει ο θυμόσοφος λαός! Επιλέγουμε να διαβάζουμε, να συζητάμε και να ακούμε θετικές και αισιόδοξες απόψεις. Συνδεόμαστε ψηφιακά ή τηλεφωνικά με ανθρώπους που μας ενδυναμώνουν και  αντιμετωπίζουν την κατάσταση ψύχραιμα και αντικειμενικά. Αν γνωρίζουμε κάποιον που υποφέρει από υπερβολικό άγχος τον βοηθάμε να ηρεμήσει.


Είναι σημαντικό επίσης να μάθουμε τρόπους για να ελέγξουμε το άγχος μας. Είναι σημαντικό  γιατί  το στρες όταν αυξάνεται  σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα προκαλούν με τη σειρά τους δυσλειτουργίες στην  ισορροπία του οργανισμού: όπως αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού  συστήματος, εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και  γενικής φθοράς  του οργανισμού. Αν φοβάσαι  πολύ, θα συμβεί αυτό που φοβάσαι!! Οπότε μένουμε ήρεμοι, για να έχουμε καλή σωματική και πνευματική υγεία.

Στη νέα αυτή συγκυρία  είμαστε όλοι μαζι! Δεν θελω κανεις να νιώσει μόνος.. Όλοι μαζί! Εάν θέλετε  να επικοινωνήσετε μαζί μας   θα χαρούμε να μας στείλετε στo e-mail info@dynamicallycoaching.com!

Να είστε καλά,

Η ομάδα του Dynamic Coaching Lab

 

Η κρίσιμη μάζα πελατών για κάθε επιχείρηση αποτελείται από εκείνους που αγοράζουν σταθερά από αυτή και όχι ευκαιριακά. Γι αυτό και οι περισσότερες επιχειρήσεις επικεντρώνονται στη διατήρηση της υπάρχουσας πελατείας, παράλληλα με τις προσπάθειες μεγέθυνσής της, είτε πρόκειται για πελάτες B2C (business to customer) είτε για άλλες επιχειρήσεις. Η σταθερή πελατεία είναι εκείνη που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας, ιδίως στις περιπτώσεις B2B (business to business). Έχει μάλιστα, παρατηρηθεί ότι το 75% - 90% των ετήσιων πωλήσεων μιας επιχείρησης που εξυπηρετεί –με προϊόντα ή υπηρεσίες– άλλες επιχειρήσεις προέρχεται από τη σταθερή της πελατεία.







Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα κρίσιμο να κρατάμε τους πελάτες μας ευχαριστημένους, προσέχοντας την παραμικρή λεπτομέρεια στην εμπειρία τους και εκπαιδεύοντας όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να φροντίζουν ώστε οι πελάτες να μένουν πάντα ευχαριστημένοι. Διότι, πολύ απλά, ο δυσαρεστημένος με οποιονδήποτε τρόπο πελάτης θα φύγει. Και ο πελάτης δεν δυσαρεστείται μόνο όταν το προϊόν ή η υπηρεσία δεν τον ικανοποιεί. Δυσαρεστείται και από συμπεριφορές που μπορεί να υφίσταται από οποιονδήποτε εργαζόμενο της επιχείρησης με τον οποίο θα έρθει με κάποιον τρόπο σε επαφή, σε οποιαδήποτε ιεραρχική βαθμίδα και αν βρίσκεται.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα, το 70% των πελατών που σταμάτησαν να συνεργάζονται με μια επιχείρηση, το έκαναν επειδή ενοχλήθηκαν θεωρώντας ότι τους συμπεριφέρθηκαν με αδιαφορία ή προσβλητικά, χωρίς απαραίτητα αυτό να γίνει αντιληπτό από το προσωπικό της επιχείρησης. Ακόμα και οι επαγγελματίες πωλητές μπορεί να απομακρύνουν έναν πελάτη με τη συμπεριφορά τους χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν. Και το ακόμα χειρότερο, είναι πως η πλειονότητα των πελατών που απομακρύνονται από μια επιχείρηση δεν πρόκειται να πουν ποτέ στο προσωπικό της ότι ενοχλήθηκαν ή προσβλήθηκαν από τη συμπεριφορά του.

Έτσι, αν θέλετε να διατηρήσετε τους πελάτες σας, πρέπει να αποφεύγετε να τους λέτε κάποια πολύ συνηθισμένα πράγματα, όπως:

Όχι

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Το «όχι» καταγράφεται ως γενικότερη άρνηση. Μην αρνείστε με οριστικό τρόπο. Κρατείστε τη συζήτηση επί του θέματος που απασχολεί τον πελάτη σας περισσότερο χρόνο, ώστε να του εκθέσετε όλες τις πτυχές ενός θέματος χωρίς να καταφύγετε σε ψέματα. Το ζητούμενο είναι να κατανοήσει όλες τις λεπτομέρειες ώστε να αντιληφθεί ποιες είναι πραγματικά οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν

Δεν μπορώ

Όταν λέμε σε κάποιον «δεν μπορώ» συχνά θεωρεί ότι δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι. Προσπαθήστε να ανταποκριθείτε θετικά στην πρότασή του λέγοντας πως τη βρίσκετε ενδιαφέρουσα, προτείνοντάς του ταυτόχρονα κάποια εναλλακτική λύση. Προσπαθήστε, δηλαδή, να ανταποκριθείτε σαν διαπραγματευτής, βρίσκοντας κοινό έδαφος σε κάποια σημεία ώστε να καταλήξετε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Δεν ξέρω

Το να μη γνωρίζετε οτιδήποτε αφορά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας δεν είναι κάτι που θέλετε να το αντιληφθεί ο πελάτης σας. Μη πείτε ποτέ ότι δεν ξέρετε χωρίς να υποσχεθείτε την ίδια στιγμή ότι θα διερευνήσετε την κατάσταση και θα επανέλθετε το συντομότερο με όλα τα στοιχεία. Η γρήγορη ανταπόκρισή σας θα σας δώσει την ευκαιρία για ποιοτική συνομιλία με τον πελάτη σας και για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης.

Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, που όμως πρέπει να την ακολουθήσω

Μη δείχνετε δυσαρεστημένος από την ίδια σας την επιχείρηση. Εξάλλου, συνήθως υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι για τους οποίους ακολουθείτε κάποιες διαδικασίες. Βοηθήστε τον πελάτη να κατανοήσει την κατάσταση και συνεργαστείτε για να τον οδηγήσετε σε όσο το δυνατόν θετική εμπειρία. Παράλληλα, φροντίστε να ελεγχθεί η διαδικασία ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να βελτιωθεί και να μη προβληματίζει τους πελάτες σας.

Είστε ο πρώτος που παραπονιέται γι’ αυτό

Θεωρείστε προνόμιο το να σας εκφράσει ο πελάτης κάποιο παράπονο. Οι περισσότεροι, όπως επισημαίνουμε παραπάνω, αποχωρούν χωρίς ποτέ να πουν οτιδήποτε. Ένας πελάτης που εκφράζει ένα μοναδικό παράπονο σας κάνει στην πραγματικότητα χάρη, αφού είναι πιθανό να σας δείχνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Πείτε του λοιπόν «Αυτό είναι ενδιαφέρον. Τι άλλο μπορείτε να μου πείτε σχετικά με αυτό;

Δεν καταλαβαίνετε ή δεν με ακούτε

Λέγοντας κάτι τέτοιο υπονοείτε είτε ότι ο πελάτης σας δεν σκέπτεται είτε ότι δεν σας προσέχει. Ωστόσο, μπορεί εσείς να μην είστε ξεκάθαροι. Ρωτήστε τον τι μπορείτε να διευκρινίσετε. Ή αν θεωρείτε ότι κάτι άλλο του έχει αποσπάσει την προσοχή, σκεφτείτε ότι ίσως ο τρόπος που παρουσιάζετε τις πληροφορίες δεν έχει το ρυθμό που πρέπει ή ο τόνος σας είναι συγκαταβατικός. Προσπαθήστε περισσότερο και ρωτήστε τον τι δεν είναι σαφές.

Δεν είναι δική μου δουλειά, ή πρέπει να πάτε σε άλλο τμήμα

Οι πελάτες έρχονται σε επαφή μαζί σας, οπότε αναμένουν ότι είστε το πρόσωπο που θα χειριστεί τις ερωτήσεις ή τα προβλήματά τους. Επίσης, δεν γνωρίζουν τη διάρθρωση της επιχείρησής σας. Αν τους πείτε κάτι τέτοιο υπονομεύετε την αξιοπιστία σας και την εμπιστοσύνη που μπορεί να σας έχουν οι πελάτες. Όταν κάποιος είναι πιο εξειδικευμένος από σας σε αυτό που ζητά ο πελάτης, ενημερώστε τον ότι θέλετε να τον εξυπηρετήσετε καλύτερα και όχι απλώς να τον στείλετε σε κάποιον άλλο. Πείτε «Μπορώ να βοηθήσω, αλλά ο τάδε είναι ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Θέλετε να τον φέρω σε επαφή μαζί σας;».

Μη πείτε σε κανέναν αυτό που είπα

Όταν οι πωλητές ή οι επαγγελματίες σε έναν χώρο εργάζονται στο ίδιο μέρος για αρκετό καιρό, μπορεί να γίνουν φιλικοί με τους πελάτες. Αλλά αυτό δεν τους δίνει ποτέ το δικαίωμα να μιλούν αρνητικά ή να κουτσομπολεύουν με τους πελάτες για τον εργασιακό τους χώρο ή τους άλλους ανθρώπους σε αυτόν. Αν δεν θέλετε να μαθευτεί κάτι, απλώς κρατήστε το στόμα σας κλειστό.

Βλαστίμιες και αργκό

Διατηρήστε πάντοτε τον επαγγελματισμό σας με τους πελάτες και μη χρησιμοποιείτε βλάστιμες ή αργκό εκφράσεις σε μια σημαντική συνομιλία μαζί τους. Δεν δίνει καθόλου καλή εντύπωση και, αντίθετα από ό,τι μπορεί να πιστεύετε, δεν βοηθά καθόλου στην ανάπτυξη της οικειότητας που θα θέλατε να έχετε με τους πελάτες σας.

Αυτά είναι κάποια από τα πολλά πράγματα που δεν πρέπει να λέτε στους πελάτες σας. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα. Το σημαντικό είναι να θυμάστε είναι ότι μπορεί να χάσετε την αφοσίωση των πελατών σας από απροσεξία. Την επόμενη φορά που θα ανταποκριθείτε σε έναν πελάτη, σκεφτείτε πώς θα αισθανόσασταν οι ίδιοι αν ακούγατε αυτά που πρόκειται να πείτε.

Και να θυμάστε ότι όταν ένας πελάτης παραπονιέται, πρώτον δεν έχει κάτι προσωπικό εναντίον σας, απλώς εκφράζει την απογοήτευσή του σε σχέση με την επιχείρησή σας και δεύτερον, σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε σημαντικές πληροφορίες για να βελτιώσετε είτε το προϊόν/υπηρεσία σας, είτε τη διαδικασία που ακολουθείτε για να το παρέχετε σε όλους σας τους πελάτες.




Πηγή: Reporter.gr















Θυμάμαι ακόμα το σεμινάριο στο οποίο μιλήσαμε για τα είδη πελάτη. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχα στο μυαλό μου ότι εκείνο που ήταν αρκετό για να έχω επιτυχία στις πωλήσεις, ήταν να γνωρίζω καλά το προϊόν μου, να είμαι ευγενική, να μην μιλάω πολύ – να ακούω περισσότερο αλλά τίποτα σχετικό με το ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη πελάτη. Θεωρούσα ότι θα συναντούσα εύκολα την επιτυχία απλά αν ήμουν όσο γίνεται πιο «προετοιμασμένη» και θα ήταν πιο εύκολο αν είχα και ένα κορυφαίο προϊόν.
















Αν υπάρχει τέτοιος γιατρός …



















Για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα σαν τον γιατρό (αν υπάρχει τέτοιος γιατρός) που δίνει το ίδιο φάρμακο σε όλους τους ασθενείς του. Φέρεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο και δεν έχει ίχνος από αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «προσαρμοστική επικοινωνία». Αν και η ευθύνη για όλα τα παραπάνω είναι μεγάλη, θα βοηθούσε πολύ στο αποτέλεσμα να γνωρίζατε ποια είναι τα 5 είδη πελατών σύμφωνα με τον τρόπο που αγοράζουν αλλά και πως μπορείτε να λειτουργείτε με την κάθε κατηγορία για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


















Κατηγορίες Πελατών

















Εν δυνάμει


















Δεν είναι ακόμα πελάτες σας. Μπορούν να γίνουν αν τους αφιερώσετε τον απαιτούμενο χρόνο. Tους ενδιαφέρει να ζήσουν μια εμπειρία μέσα από προϊόντα που θα γνωρίσουν. Να δοκιμάσουν, να γευτούν, να νιώσουν να αποκομίσουν μια άποψη. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τους προσεγγίσετε. Βασικός λόγος που αγοράζουν: Η δική μας διάθεση για υποστήριξη και ενημέρωση αλλά και η εμπειρία που θα ζήσουν.









Πως να λειτουργήσετε μαζί τους:

α) Δείξουμε ενδιαφέρον

β) Να θέσουμε τον εαυτό μας στην διάθεση του για συμβουλές ή βοήθεια όποτε θελήσει.
















Παρορμητικός πελάτης


















Αυτός είναι οι πελάτες που αγοράζουν παίρνοντας μια στιγμιαία απόφαση και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Συνήθως, όταν έρχονται σε επαφή μαζί μας, είναι για να μας κάνουν μια ερώτηση σχετικά με αυτό που τους ενδιαφέρει. «Δουλεύουμε» επάνω στην παρόρμηση τους και δεν δίνουμε πολλές πληροφορίες ή επιλογές για να μην τους αποσπάσουμε την προσοχή. Μήπως βρεθήκατε ποτέ σε αυτή την θέση σαν πελάτης;









Πως να λειτουργήσετε μαζί τους:

α) Βοηθήστε τους να φτάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα στην τελική του απόφαση

β) Απαντήστε με όσο γίνεται πιο σύντομες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.
















Ο πελάτης των προσφορών


















Είναι οι πελάτες που όσο και να χρειάζονται ένα προϊόν ΔΕΝ θα το αγοράσουν αν δεν λάβουν κάποια έκπτωση – προσφορά. Θα χρειαστεί να τους εξηγήσουμε με αρκετές λεπτομέρειες γιατί ωφελούνται από την προσφορά μας. Επίσης όταν λήξει η προσφορά, θα σταματήσει να αγοράζει. Για να έχετε την πιθανότητα να κρατήσετε έναν τέτοιο τύπο πελάτη και μετά την λήξη της προσφοράς, θα πρέπει να του εξηγήσετε τι μπορεί να κερδίσει από την γνωριμία σας. Προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, άμεση ανταπόκριση κτλ. Ο στόχος μας είναι να τους κάνουμε να προβληματιστούν, πριν αποφασίσουν να πάνε σε κάποια άλλη εταιρία.







Πως να λειτουργήσετε μαζί τους:

α) Εξηγήστε τους πως μπορούν να λάβουν την προσφορά και γιατί κερδίζουν

β) Τονίστε την αξία της σχέσης που δημιουργείτε μαζί τους και πως θα τον ωφελήσει, ώστε να μην τους χάσετε μετά το τέλος της προσφοράς.
















Νέος πελάτης


















Είναι όσοι μόλις αγόρασαν κάτι από εμάς. Πρέπει να τους δείξουμε πως να χρησιμοποιούν το προϊόν. Το να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ίσως είναι ο μόνος τρόπος να μας βοηθήσει να χτίσουμε την σχέση εκείνη που θα μας οδηγήσει σε έναν ακόμα σταθερό πελάτη.







Πως θα ήταν καλό να λειτουργήσουμε:

α) Οδηγήστε τους στην επιτυχή εφαρμογή/χρήση του προϊόντος

β) Φροντίστε για την «προσωπική» υποστήριξη όταν και αν αυτή χρειαστεί.
















Πιστός πελάτης


















Είναι ο πελάτης που επιστρέφει για περισσότερα. Ένας πιστός πελάτης είναι το ζητούμενο για κάθε έναν από εμάς και αποτελεί περιουσιακό μας στοιχείο. Ρωτήστε τι είναι αυτό που τους ενθουσιάζει και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα στοιχεία, για να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερους πιστούς πελάτες. Είναι οι άνθρωποι που μιλούν για αυτό που προσφέρουμε σε φίλους και γνωστούς!







Πως θα ήταν καλό να λειτουργήσουμε:

α) Δώστε του χώρο να μιλήσει

β) Μάθετε από εκείνον

γ) Μην τον απογοητεύσετε. Προσπαθήστε με ότι κάνετε να τροφοδοτείτε τον ενθουσιασμό του για το προϊόν.
















Επίλογος


















Ο βασικός στόχος δεν θα πρέπει να είναι να κάνουμε έναν ακόμα πελάτη. Θα πρέπει να είναι να κάνουμε έναν ακόμα «πιστό» πελάτη.
Η δημιουργία «πιστών» πελατών αυξάνει την πελατειακή μας βάση. Παράλληλα, αυτού του είδους οι πελάτες μιλούν για εμάς, αγαπούν τα προϊόντα μας, γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές μας. Εκπλήξτε τους ευχάριστα με ένα δώρο. Κάντε τους νιώθουν πως εκτιμάτε το γεγονός ότι είναι ακόμα εκεί – μαζί σας.

















Είναι τραγικό το ότι το 68% των πελατών χάνονται από την αδιαφορία εκείνων που τους «φροντίζουν». Ειδικά τέτοιες εποχές. Από την άλλη πλευρά όμως μένει περισσότερος χώρος για εκείνους που ενδιαφέρονται και θέλουν να αναδείξουν την δουλειά τους, επιχείρηση τους, το προϊόν τους.


















Kαλή συνέχεια, με τεράστιες επιτυχίες για όλους,




















































Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου είναι ότι: “Μια επιχείρηση δύναται να γίνει πιο ανταγωνιστική αν προσθέσει αξία στις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της”.

 

Η επιχείρηση χρόνο με το χρόνο θα πρέπει να αγωνίζεται να διαμορφώσει μια στρατηγική που θα επιδιώκει να αναπτύξει θεμελιώδεις ικανότητες, για να  αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

Οι θεμελιώδεις ικανότητες είναι δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται με δραστηριότητες δημιουργίας αξίας και προσδίδουν στην επιχείρηση υπεροχή στην αποδοτικότητα, την ποιότητα, την καινοτομία και την ικανοποίηση των πελατών.

 

Η αντίληψη της εξυπηρέτησης ή της προστιθέμενης αυτής αξίας διαφοροποιείται από πελάτη σε πελάτη. Για παράδειγμα ένας πελάτης μιας επιχείρησης κομμωτηρίου μπορεί να δώσει μεγάλη σημασία στο χρόνο αναμονής για τη λήψη της υπηρεσίας. Ένας άλλος πελάτης μπορεί να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην καθαριότητα και στον ανακαινισμένο χώρο. Ένας τρίτος στην παροχή της υπηρεσίας , στην ευγένεια του προσωπικού κ.ο.κ. Αντίθετα ένας ηλικιωμένος πελάτης θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο φιλικό, ανθρώπινο περιβάλλον της επιχείρησης.

Κατά την διαδικασία εξυπηρέτησης πελάτη σε ένα κομμωτήριο, προστιθέμενη αξία δίνει:

  • Ο ανακαινισμένος και καθαρός χώρος.

  • Η προθυμία και η διάθεση εξυπηρέτησης του προσωπικού.

  • Οι σωστές συμβουλές σε θέματα τριχωτού.

  • Οι προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του πελάτη και την υγεία των μαλλιών του.

  • Η γνώση χρήσης προϊόντων styling για την απόκτηση του επιθυμητού αποτελέσματος .

  • Ο μικρός χρόνος αναμονής ή η ευχάριστη αναμονή κατά την διάρκεια του πελάτη.

  • Η τοποθέτηση προϊόντων σε αξιοπρεπή-φιλική προς τον πελάτη συσκευασία.

  • Η εμφάνιση του προσωπικού (επιμελημένη γενική εικόνα, dress code κλπ)

  • Η καθαριότητα και η ποιότητα των εργαλείων.

  • Ο εξοπλισμός που φέρει το κομμωτήριο (π.χ έπιπλα, βαπέρ κλπ)

  • Ο τρόπος παροχής της υπηρεσίας και η ποιότητά της.

  • Οι αξίες και η συμπεριφορά στελεχών και διοίκησης (κουλτούρα)


 

Όταν ο πελάτης αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών του κομμωτηρίου το κατατάσσει στην εκτίμηση του πολύ ψηλά.  Αναγνωρίζει την υπηρεσία, το προτιμά και το ξεχωρίζει έναντι άλλων.

Σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις πελατών που επιθυμούν να λάβουν υπηρεσία μόνο χαμηλότερης τιμής. Αυτές οι εξαιρέσεις όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση και ο κανόνας.

Το μεγάλο πρόβλημα με τους επαγγελματίες είναι ότι απαξιώνουν τις προσδοκίες των πελατών. Θεωρούν τους πελάτες “πρόβατα” χωρίς αντίληψη, χωρίς σκέψη, χωρίς κριτική.

Δίνουν όλο το επιχειρηματικό τους βάρος στο να κάνουν προσφορές, να ρίξουν τιμές για να δελεάσουν τον καταναλωτή και στο τέλος το μόνο που κάνουν είναι να φυτοζωούν και να βγάζουν μετα βίας τα έξοδα της επιχείρησής τους.

Για να μην μιλάμε όμως θεωρητικά ας δούμε ένα σύντομο παράδειγμα δυο διαφορετικών κομμωτηρίων που παρέχουν την ίδια ακριβώς υπηρεσία. Το Β κομμωτήριο είναι αυτό που προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες με το Α αλλά με έναν ξεχωριστό τρόπο που προσθέτει αξία. Τα δυο κομμωτήρια στελεχώνονται από δυο άτομα προσωπικό και τον ιδιοκτήτη. Στο κατάστημα εισέρχεται μια κυρία για 1η φορά για να κουρευτεί χωρίς ραντεβού.

 







































ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΗ Κομμωτήριο Α Κομμωτήριο ΒΜΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ
Είσοδος Πελάτη Μπαίνει μέσα στο κομμωτήριο και απευθύνει τυπικό χαιρετισμό μόνο ο ιδιοκτήτης. Μπαίνει μέσα στο κομμωτήριο και ο ιδιοκτήτης τον καλοσωριζει εγκάρδια όπως και οι βοηθοί που υπάρχουν μέσα.
Ζητά να κουρευτεί και ο ιδιοκτήτης της λέει να καθίσει στον καναπέ  χωρίς να την ενημερώσει για το χρόνο αναμονής Ζητά να κουρευτεί ο ιδιοκτήτης της ζητά να καθίσει στον καναπέ και την ενημερώνει ότι ο χρόνος αναμονής της θα είναι περίπου 12- 15 λεπτά. Συγχρόνως της προσφέρει εγκάρδια καφέ, χυμό κλπ.
Κατά την διάρκεια αναμονής της, στον καναπέ, διαβάζει ένα περιοδικό περσινό, μισοσκισμένο. Κατά την διάρκεια της αναμονής της έχει επιλογή 10 διαφορετικών περιοδικών να διαβάσει, ενός τιμοκαταλόγου υπηρεσιών επάνω στο τραπεζάκι, ενός tablet συνδεδεμένου στο Internet ή να παρακολουθήσει εκπομπή από την smart t.v που υπάρχει στο χώρο.
Παροχή υπηρεσίας Ζητείται από τον πελάτη να καθίσει στον λουτήρα για να λουστεί και την λούζουν γρήγορα για κερδίσουν χρόνο. Ζητείται από τον πελάτη να καθίσει στον λουτήρα για να λουστεί και της προτείνουν να επιλέξει ένα από τα τρία σαμπουάν που της αρέσει π.χ Μάγκο, καραμέλα, Τσιχλόφουσκα.. Συγχρόνως της βάζουν ένα πρόγραμμα shiatsou massage στο λουτήρα που διαθέτουν για να αισθανθεί ευεξία και με εξαιρετική δεξιοτεχνία κάνουν ένα υπέροχο χαλαρωτικό μασάζ στο κεφάλι της.
Σκουπίζουν τον πελάτη με μια πετσέτα φθαρμένη, ελαφρά χρωματισμένη από τις βαφές που χρησιμοποιούν. Ανοίγουν μπροστά στον πελάτη μια σακούλα που είναι όμορφα διπλωμένη σε συσκευασία και ελαφρά αρωματισμένη με αιθέρια έλαια και σκουπίζουν το κεφάλι.
Ρωτούν πως θέλει να κόψει τα μαλλιά της και ξεκινούν την παροχή της υπηρεσίας. Ρωτούν πως θέλει να κόψει τα μαλλιά της. Μιλούν μαζί της και την ενημερώνουν για την ποιότητα του μαλλιού, την συμβουλεύουν τη πρέπει να προσέξει, πως θα αναδείξει το κούρεμα που της αρέσει σε σχέση με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα βαφής, τι προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιήσει στα μαλλιά της  και τι ταιριάζει γενικά στο πρόσωπό της.
Μετά την παροχή της υπηρεσίας Πηγαίνουν στο ταμείο, την ενημερώνουν πόσο κοστίζει η υπηρεσία, την ευχαριστούν και η πελάτης φεύγει. Πηγαίνουν στο ταμείο, της κόβουν την απόδειξή της, της δίνουν ένα έντυπο των υπηρεσιών του κομμωτηρίου και μια ειδική κάρτα που αναγράφει τι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει η πελάτης για τα μαλλιά της. Ολα αυτά τα τοποθετούν σε μια πολύ ωραία σακούλα που φέρει το σήμα του κομμωτηρίου.Συγχρόνως της δίνουν μια εκπτωτική κάρτα 20% για να χρησιμοποιήσει μια 2η υπηρεσία του κομμωτηρίου σε διάστημα 30 ημερων.

Της δίνουν επίσης μια bonus card για να κερδίζει προνόμια ανάλογα με τον αριθμό των επισκέψεων και μια κάρτα με το τηλέφωνο του κομμωτηρίου ώστε να κλείνει ραντεβού και να μην περιμένει την επόμενη φορά 15 λεπτά.

 

Από την πλευρά του πελάτη η “αξία” της υπηρεσίας μπορεί να θεωρηθεί ως μια υποκειμενική αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών συνεπειών από την χρήση της υπηρεσίας που δέχτηκε από το κομμωτήριο. Η βαρύτητα που θα δώσει στα στοιχεία που διαφοροποίησαν την υπηρεσία θα οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό στη λήψη απόφασης για το που θα κατευθυνθεί την επόμενη φορά.

Οι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν τη μια διάσταση της αξίας. Tα στελέχη προσθέτουν αξία με τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, με τη δυνατότητά τους να είναι προσιτοί, τη γνώση τους, την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα, την υποστήριξή τους στη διοικητική μέριμνα και την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Η “αξία” στην παροχή της υπηρεσίας κλειδώνει τον πελάτη και δημιουργεί κέρδη στην επιχείρηση.

 

Πηγή: Κο. Παναγής
.