Η συνέντευξη για εύρεση εργασίας είναι για τους περισσότερους ανθρώπους μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία! Σκέψεις όπως «τι θα με ρωτήσουν, πώς θα με κρίνουν, πώς να δείξω ότι έχω τα προσόντα, πώς να διαχειριστώ το άγχος,τη νευρικότητα, τον φόβο και την αμηχανία μου, τι να πω εάν δεν έχω γνώση πάνω σε ένα πρόγραμμα/τεχνική, πώς να διαχειριστώ την έλλειψη προϋπηρεσίας, πώς θα με κρίνουν» κατακλύζουν το μυαλό κάθε υποψηφίου . Το να είσαι στο επίκεντρο και να περνάς από ιερά εξέταση είναι μια κατάσταση που για τους περισσότερους ανθρώπους μπορεί να γίνει αφόρητη και να καταλήξει σε αποτυχία.
Εάν βρίσκεις και εσύ δυσκολία στο να παρουσιάσεις τον εαυτό σου επιτυχημένα σε μια συνέντευξη για δουλειά τότε χρειάζεται να εξασκηθείς στις παρακάτω τεχνικές.
1) Ικανότητα αυτοπαρουσίασης
Σε μια συνέντευξη εργασίας το »προϊόν» είσαι εσύ! Όλο το παιχνίδι παίζεται στο πώς θα »αμπαλάρεις » τον εαυτό και τα προσόντα σου ώστε να αποδείξεις ότι εσύ είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση. Δυστυχώς έτσι είναι, όσο πεζό κι αν ακούγεται. Η ουσία είναι να »πουλήσεις » τον εαυτό σου και να πείσεις ότι έχεις τα προσόντα για τη δουλειά. Εάν σου φαίνεται δύσκολο να παρουσιάσεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου, σου έχουμε τη λύση!
Η ικανότητα της αυτοπαρουσίασης μαθαίνεται και μπορείς να εξασκηθείς σε αυτή. Πέρα από τις συμβουλές που θα βρεις στο Career Blog μας, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να εφαρμόσεις την Swot Analysis του εαυτού σου , προκειμένου να οριοθετήσεις το εργασιακό σου προφίλ. Γνωρίζοντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου, τις ευκαιρίες και τις απειλές, μπορείς στοχευμένα να παρουσιάσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου! Ειδικότερα, οριοθετώντας το πεδίο των πιθανών απειλών θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς θετικά τις αντιρρήσεις του εργοδότη ή του recruiter.
Στείλε e-mail στο info@dynamicallycoaching.com για να μάθεις πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα coaching εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις γρήγορα και εύκολα δουλειά!
2) Να είσαι 100% προετοιμασμένος
Η προετοιμασία είναι η μισή δουλειά! Πριν τη συνέντευξη στην εταιρεία, κάνε μια ενδελεχή έρευνα, αναζητώντας χρήσιμες πληροφορίες. Προετοιμάσου για να απαντήσεις με ευγλωττία στις πιο συχνές ερωτήσεις μιας συνέντευξης. Εάν δεν έχεις σκεφτεί από πριν τις απαντήσεις σου, σίγουρα και η πιο εύκολη ερώτηση μπορεί να σε αιφνιδιάσει και να σε μπλοκάρει. Το 90% των υποψηφίων κολλάει ακόμα και στην πιο απλή ερώτηση: Μιλήστε μας για εσάς. Ακόμα χειρότερα πολλοί πέφτουν στην παγίδα και αρχίζουν να μιλούν γενικά για τη ζωή τους,επαναλαμβάνουν τις πληροφορίες του βιογραφικού και όταν ξεμείνουν από λόγια, μιλούν για.. τα χόμπι τους ! Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να προετοιμαστείς για την ερώτηση και θα τον δούμε σε επόμενο άρθρο.
3) Δώσε όσες συνεντεύξεις μπορείς
Για να πετύχεις στην μια συνέντευξη που σε ενδιαφέρει , δοκίμασε τις δυνάμεις σου , πηγαίνοντας πρώτα σε πολύ περισσότερες συνεντεύξεις για να αποκτήσεις εμπειρία και να εξοικειωθείς με την διαδικασία! Αυτή η συμβουλή είναι εξαιρετική γιατί θα αντιμετωπίσεις όλες τις δυσκολίες και μάθεις από τα λάθη σου. Θυμήσου ότι κανένας αθλητής δεν πάει κατευθείαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ξεκινά πρώτα από το τοπικό.
4) Μελέτησε το βιογραφικό σου
Προς έκπληξή μας, κατά τη διάρκεια πολλών συνεντεύξεων έχουμε εντοπίσει ότι οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν ακριβώς ή δεν θυμούνται ποιο χρονικό διάστημα δούλεψαν στην τάδε επιχείρηση, πότε εργάστηκαν τελευταία φορά και άλλες σημαντικές πληροφορίες. Το βιογραφικό είναι η ζωή σου και είναι ανεπίτρεπτο να μην το γνωρίζεις απ’ έξω! Εάν δεν θυμάσαι κάποια πληροφορία που γράφεις, ο συνεντευκτής θα πιστέψει ότι λες ψέματα ή αντέγραψες το βιογραφικό κάποιου άλλου. Ακόμα κι αν πράγματι δεν θυμάσαι,δεν υπάρχει δικαιολογία. Η στάση σου δηλώνει αδιαφορία τόσο για τη συνέντευξη όσο και για την εργασιακή σου εμπειρία.
5) Στοχευμένη αναζήτηση εργασίας
Εάν κρίνεις πώς δεν πληρείς τις προυποθέσεις για μια θέση εργασίας, απλά μην μπεις στον κόπο να στείλεις ούτε καν το βιογραφικό σου. Θα χάσεις τον χρόνο σου και η αποτυχία μπορεί να σε αποθαρρύνει.
6) Εστίασε στη θετική έκβαση
Γιατί να σκέφτεσαι ότι θα τα θαλασσώσεις και να μην σκέφτεσαι ότι θα βγεις με τον αέρα της επιτυχίας από τον χώρο της συνέντευξης; Οι θετικές σκέψεις θα επηρεάσουν την ψυχολογία σου προς το θετικό, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση σου. Αντίθετα, οι αρνητικές σκέψεις θα σε γεμίζουν άγχος, φόβο και νευρικότητα. Με τη σειρά τους τα αρνητικά συναισθήματα σου θα εκφραστούν μέσω της γλώσσας του σώματος και θα καθρεφτιστούν στην χαμηλή αυτοπεποίθηση. Υποσυνείδητα η χαμηλή αυτοπεποίθηση περνά το μήνυμα της αδυναμίας και της έλλειψης ικανοτήτων στον συνεντευκτή. Είναι πράγματι κρίμα να χάνεις τις ευκαιρίες λόγω του αρνητισμού και της χαμηλής πίστης στις δυνάμεις σου. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξασκηθείς στο να παρουσιάσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Dynamic Coaching Lab