Όλοι είμαστε μολυσμένοι από το νέο ιό Corona Virus! Όλοι έχουμε μολυνθεί από τον ιό Corona Virus NOHTIKA! Σε νοητικό και ψυχολογικό επίπεδο! Ο ιός εισέβαλε αιφνίδια στις ζωές όλων μας ασκώντας αρνητική επίδραση, σκορπώντας σε κάθε σπίτι της οικουμένης τον πανικό, την ανησυχία και την αβεβαιότητα. Δυστυχώς, ήρθε για να μείνει, αφού από ότι φαίνεται θα αργήσουμε πολύ να απαλλαχτούμε απ΄αυτόν.Ο ιός ζει ανάμεσά μας και ο καθένας από εμάς καλείται να τον αντιμετωπίσει. Είναι σημαντικό όπως λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας για να μην νοσήσουμε εμείς και η οικογένεια μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα , οι συνεργάτες μας, να λάβουμε αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας με σκοπό να προστατέψουμε την νοητική υγεία και την ψυχολογία μας! Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς να θωρακίσεις την νοητική σου υγεία!
Μένουμε λοιπόν σπίτι με την παρέα του Dynamic Coaching Lab. Μένουμε δυναμικοί και ασταμάτητοι!
Πώς λοιπόν μπορείς να ενδυναμωθείς νοητικά και ψυχικά ώστε να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις νέες συνθήκες, ώστε να μειώσεις τα επίπεδα στρες και φόβου που είναι φυσιολογικό να έχεις;
Ο κορωνοϊός εισέβαλλε σε κάθε σπίτι ενεργοποιώντας υποσυνείδητα 5 επικίνδυνους φόβους που έχουμε. Tον Φόβο του Θανάτου, της Αρρώστιας, του Αγνώστου, της Φτώχειας και του Εγκλεισμού. Αυτούς τους φόβους έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο καθένας από εμάς.
Τρόποι αντιμετώπισης
- Κατανόηση και Αποδοχή Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αντιμετωπίσουμε τον φόβο που πηγάζει από τον κίνδυνο της νόσου του κορωναϊού αυτής καθ’ εαυτής. Φοβόμαστε να μην αρρωστήσουμε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι. Ακόμη περισσότερο φοβόμαστε για τη ζωή μας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η λύση εδώ είναι η ορθολογική και ψύχραιμη διαχείριση των γεγονότων. Είναι σημαντικό αρχικά να αποκτήσουμε σαφή εικόνα του προβλήματος και να το αποδεχτούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατανόηση κάθε προβλήματος είναι η μισή λύση. Οπότε γνωρίζοντας όλη την αλήθεια για τον ιό, γνωρίζουμε που βρισκόμαστε (πόσο απειλητικός είναι για εμάς, πόσο επηρεάζει τη ζωή μας προσωπικά και επαγγελματικά) και αξιολογούμε ψύχραιμα την κατάσταση. Επιλέγουμε να ενημερωνόμαστε από ένα έγκυρο μέσο μία φορά την ημέρα (κατά προτίμηση στις 21:00) και να κλείνουμε μάτια και αυτιά στα fake news. Με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνουμε να μειώσουμε το στρες που παράγουμε όταν σκεφτόμαστε την αόρατη απειλή του κορωναϊού, σκέψη που μολύνει το μυαλό μας και πρόκειται να κάνει μεγαλύτερο κακό στην ψυχική μας υγεία, αν την αφήσουμε να κυριαρχήσει στον εγκέφαλο μας !
Έχουμε λοιπόν καλά και κακά νέα.
Τα κακά νέα είναι ότι ο Κορωνοϊός είναι εδώ, ήρθε και στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα γεγονός που χρειάζεται να το αποδεχτούμε. Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα όλοι σε παγκόσμια κλίμακα.
2. Διαχείριση του στρες
Μαζί με τον φόβο την αρρώστιας υπάρχει ο φόβος που πηγάζει από την αβεβαιότητα και τον φόβο για το άγνωστο . Πράγματι, το πιο αρνητικό μέρος αυτής της κατάστασης είναι η αβεβαιότητα, δεν γνωρίζουμε αν θα νοσήσουμε εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι τις επόμενες μέρες ή μήνες, δεν γνωρίζουμε πότε θα βγει η κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο, δεν γνωρίζουμε αν τύχει να φέρουμε ασυμπτωματικά τον ιό, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί γενικότερα η όλη κατάσταση. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι για να παραμείνουμε ασφαλείς. Το μέτρο αυτό του εθελούσιου εγκλεισμού μαζί με την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα , ενισχύει τον φόβο με αποτέλεσμα να βιώνουμε άγχος και έντονη ανησυχία, στρες.
Το να βιώνουμε άγχος και στρες είναι απολύτως φυσιολογικό. Το άγχος που βιώνουμε υπό την απειλή του νέου ιού είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού γνωστός ως fight-or-flight response ,“αντίδραση πάλεψε ή φύγε,” την οποία περιέγραψε για πρώτη φορά ο Walter Bradford Cannon το 1900. Ο Cannon εντόπισε λοιπόν πώς όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλή, για παράδειγμα με ένα φίδι, το νευρικό μας σύστημα παράγει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη προετοιμάζει το σώμα για μάχη ή φυγή και μας κινητοποιεί ταχύτατα να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε: Να αμυνθούμε, να επιτεθούμε ή να αποφύγουμε τον κίνδυνο.
Στην περίπτωση του κορωναϊού που είναι μια αντικειμενική υπαρκτή αλλά αόρατη και ύπουλη απειλή δεν μπορούμε να αμυνθούμε, ούτε μπορούμε να επιτεθούμε!Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον αποφύγουμε, με τον τρόπο ‘’μένουμε στο σπίτι’’/ αυτοπεριοριζόμαστε, ώστε να του κλείσουμε την πόρτα. Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί όσο είμαστε στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας για να είμαστε ασφαλείς. Αποδεχόμαστε την κατάσταση ως έχει και συνεχίζουμε να ζούμε προς το παρόν σε συνθήκες αυτοαπομόνωσης. Δεν ωφελεί σε τίποτα να αγχωνόμαστε, να πανικοβαλλόμαστε, να απογοητευόμαστε, να πέφτουμε ψυχολογικά από θεωρίες συνομωσιών. Δεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου.Μπόρα είναι, θα περάσει όπως λέει ο θυμόσοφος λαός! Επιλέγουμε να διαβάζουμε, να συζητάμε και να ακούμε θετικές και αισιόδοξες απόψεις. Συνδεόμαστε ψηφιακά ή τηλεφωνικά με ανθρώπους που μας ενδυναμώνουν και αντιμετωπίζουν την κατάσταση ψύχραιμα και αντικειμενικά. Αν γνωρίζουμε κάποιον που υποφέρει από υπερβολικό άγχος τον βοηθάμε να ηρεμήσει.
Είναι σημαντικό επίσης να μάθουμε τρόπους για να ελέγξουμε το άγχος μας. Είναι σημαντικό γιατί το στρες όταν αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα προκαλούν με τη σειρά τους δυσλειτουργίες στην ισορροπία του οργανισμού: όπως αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και γενικής φθοράς του οργανισμού. Αν φοβάσαι πολύ, θα συμβεί αυτό που φοβάσαι!! Οπότε μένουμε ήρεμοι, για να έχουμε καλή σωματική και πνευματική υγεία.
Στη νέα αυτή συγκυρία είμαστε όλοι μαζι! Δεν θελω κανεις να νιώσει μόνος.. Όλοι μαζί! Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα χαρούμε να μας στείλετε στo e-mail info@dynamicallycoaching.com!
Να είστε καλά,
Η ομάδα του Dynamic Coaching Lab