Το απόλυτο όπλο σου ενάντια στη σχολική πίεση και στο στρες που απορρέει από αυτή είναι η καλή οργάνωση του χρόνου σου. Η αποτελεσματική διαχείριση χρόνου είναι μια πρόκληση για κάθε έφηβο, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να οργανώσουν το χρόνο και τις καθημερινές δουλειές ώστε να τελειώνουν στην ώρα τους. Γι’ αυτό το λόγο έχεις να επωφεληθείς σημαντικά από το Student Coaching (προπόνηση μαθητή) που περιλαμβάνει καθοδήγηση στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων , την έναρξη και τη διάρκεια της μελέτης και την καταπολέμηση της αναβλητικότητας με προδραστικότητα και πιο έξυπνες επιλογές .
1) Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
Τι είναι σημαντικό και τι πρέπει να γίνει πρώτα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρεάζεται να απαντήσεις πρωταρχικά. Πώς ξέρουμε όμως τι είναι πιο σημαντικό; Κάθε ημέρα χρειάζεται να στοχεύεις στο να διεκπαιραιώσεις τις 3 κορυφαίες προτεραιότητες της ημέρας και να ξεκινήσεις με την πιο δύσκολη πρώτα, γιατί στην αρχή της ημέρας έχεις υψηλότερη ενέργεια, σωματική και διανοητική. Επίσης, είναι σημαντικό να μην αφήνεις κενά στα μαθήματα που δυσκολεύεσαι περισσότερο.
Τι να κάνεις:
– Η διαχείριση χρόνο χρειάζεται λίγο χρόνο για να προγραμματιστεί. Αφιέρωσε 5 λεπτά την Κυριακή για να σχεδιάσεις το εβδομαδιαίο πλάνο σου (weekly action plan).
–Έλεγχε κάθε ημέρα το πλάνο και προσάρμοσε το στις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν. Δεν χρειάζεται να είσαι άκαμπτος. –Μοντελοποίησε τις προτεραιότητές σου, καταγράφοντάς τες σε ένα πίνακα εποπτείας (vision board) ως reminder, για να τις υπενθυμίζεις στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας
– Στο ωρολόγιο πρόγραμμα σου κατέγραψε τις προτεραιότητες σου σε συγκεκριμενα χρονικά διαστήματα (blocks of time) για να εμποδίσεις τη φυσική παρόρμηση σου να υποκύψεις σε κάτι άλλο, που ενδεχομένως είναι πιο εύκολο ή διασκεδαστικό.
Οι βέλτιστες αποφάσεις μας βασίζονται στο να γνωρίζουμε τις κυρίαρχες προτεραιότητες μας.
2) Διάρκεια
Μια σημαντική πτυχή όταν προγραμματίζουμε το καθημερινό χρονοδιάγραμμα είναι η διάρκεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ένα ρεαλιστικό αίσθημα του χρόνου, ενώ οι προσδοκίες μας είναι πολύ υψηλές. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα να καθορίσουμε συκεκριμένες ώρες μελέτης , είτε υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας είτε υποτιμούμε το χρόνο που θα χρειαστούμε για να τελειώσουμε μια ενότητα από την ύλη που έχουμε θέσει ως στόχο.
Τι να κάνεις, λοιπόν, για να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα του χρόνου που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το διάβασμα ενός συγκεκριμένου θέματος;
Εκτίμησε περίπου τον χρόνο που πιστεύεις ότι θα τελειώσεις το κεφάλαιο, με βάση και τον χρόνο που δαπανήθηκε στη διδασκαλία του στην τάξη και έπειτα ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ που πραγματικά δαπάνησες με το ρολόι. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσεις πόση ώρα χρειάζεσαι προσωπικά για να ολοκληρώσεις ένα κομμάτι ύλης, ενώ με καθημερινή εξάσκηση σε 100% εστίαση θα καταφέρεις να μειώσεις τους χρόνους σου σταδιακά. Το κλειδί είναι να έχεις μπροστά σου ένα αναλογικό ρολόι ( όχι το κινητό σου ) και να καταγράφεις συγκεριμένα τους χρόνους σου. Γράψε συγκεκριμένα και αναλυτικά : ξεκίνησα στις 16:00, τελείωσα στις 17:30. Έκανα ένα διάλλειμμα ή αφαιρέθηκα/ με διέκοψαν στις 16:30-16:37 και διάβασα τις σελ. 123-131 του τρίτου κεφαλαίου. Με αυτή την έξυπνη μέθοδο θα μπορέσεις να αποκτήσεις καλύτερη επίγνωση του χρόνου και θα μάθεις πώς να θέτεις S.M.A.R.T. goals.
3)
O νούμερο ένα κανόνας για να ολοκληρώνεις τις εργασίες σου on time– στην ώρα τους είναι να τις ολοκληρώσει ΧΘΕΣ!! Αυτό σημαίνει πώς κάνεις τη δουλειά ΑΜΕΣΩΣ μόλις σου έχει ανατεθεί και δεν την αφήνεις για αργότερα ή μάλλον δεν την ξεκινάς λίγο πριν το deadline-καταληκτική ημερομηνία παράδοσης. Αν εξασκηθείς σε αυτή την τακτική και σου γίνει δεύτερη φύση θα αποκομίσεις τα παρακάτω οφέλη:
1) Έχεις χρόνο για διορθώσεις και για ένα review-επανάληψη όσων έγραψες ή μελέτησες , πράγμα που σου εξασφαλίζει καλύτερο αποτέλεσμα και βαθύτερη κατανόηση της ύλης.
2) Δεν πέφτεις στην παγίδα της αναβλητικότητας και κερδίζεις χρόνο που θα ξόδευες άσκοπα
3) Δεν σε πιάνει ο πανικός της τελεταίας στιγμής
4)Νιώθεις ικανοποίηση και καλά με τον εαυτό σου που «ξεμπέρδεψες» μια ώρα αρχύτερα και μπορείς να ασχοληθείς με άλλα πράγματα. Μην ξεχάσεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου με μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί .
Το να συνηθίσεις να κάνεις τη δουλειά –get the job done ΧΘΕΣ , είναι μια δεξιότητα ζωής (life skill) που θα σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγικός και αποτελεσματικός σε κάθε τομέα της ζωής σου. Πρόκειται για την ικανότητα της προδραστικότητας (proactiveness) που προσδίδει μεγάλη αξία στην αυτο-αποτελεσματικότητα σου και γι’ αυτό το λόγο αξίζει να εξασκηθείς σε αυτή . Με την προδραστικότητα καταπολεμάς την αναβλητικότητα που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία της μαθητικής κοινότητας.
Όταν λοιπόν παρατηρείς τον εαυτό σου να γίνεται αναβλητικός , αρκεί να σκεφτείς για εσένα .
-Ποιο είναι το κόστος της αναβλητικότητας;
-Τι διακυβεύεται;
-Τι θα συμβεί;
-Υπάρχει επιτακτικός λόγος για να γίνει το εργο/ project άμεσα;
-Πώς μπορώ να μετατρέψω το βαρετό διάβασμα σε κάτι που θα με ενθουσιάσει;
-Τι ενδιαφέρον μπορώ να βρω στη νέα γνώση;
-Γιατί αναβάλλω να ξεκινήσω ή να ολοκληρώσω την εργασία;
-Τι με ενοχλεί από το να εστιάσω;
-Τι με εμποδίζει να ξεκινήσω;
-Μήπως σκέφτομαι άσχετα πράγματα; Μήπως φοβάμαι την αποτυχία/αρνητική κριτική; Μήπως έχω ανάγκη να το κάνω τέλεια (τελειομανία);
-Ποιος μπορεί να με βοηθήσει;
-Ποιες πηγές-πόρους χρειάζομαι;
-Ποιοι είναι οι δικοί μου χρονοκλέφτες;
Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν να βρεις τους πραγματικούς λόγους που σε κάνουν να γίνεσαι αναβλητικός. Γιατί η αναβλητικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα τεμπελιά. Συχνά υποβόσκουν ψυχολογικές-συναισθηματικές αιτίες που εμποδίζουν τη δράση. Όταν βρεις τους πραγματικούς λόγους έχεις λύσει το μισό πρόβλημα.
4)Αποφασιστικότητα
Κάνε έξυπνες επιλογές. Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής και οι αναρίθμητες αποσπάσεις καθιστούν απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς επιλέγουμε να επενδύουμε το χρόνο μας. Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα μικρών καθημερινών αποφάσεων και δράσεων που μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας. Είναι νόμος πως ό,τι κάνουμε ΣΗΜΕΡΑ λειτουργεί σωρευτικά στο μέλλον.
Οι μικρές αποφάσεις που παίρνεις ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ την πρόοδο και τα μελλοντικά σου αποτελέσματα. Το να επιλέξεις να χρονοτριβείς για 2-3 ώρες στα social media /στην τηλεόραση ή στα video games είναι μια ΑΠΟΦΑΣΗ.
Σκέψου: Τι θα μου προσφέρει αυτή η επιλογή;
Σε τι θα με βοηθήσει;
Θα με βοηθήσει να φτάσω ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μου ή τουναντίον θα με σαμποτάρει ;
Τι θα κερδίσω και τι θα χάσω;
Είναι μια έξυπνη επιλογή για εμένα που προάγει τους στόχους μου;
Μπορεί να σκεφτείς απλοικά και να πεις «σιγά, δυο- τρεις ώρες ξόδεψα ». Σκέψου όμως ότι αυτές οι 3 ώρες είναι 21 ώρες/ βδομάδα, 90 ώρες/ μήνα και 1.095 ώρες/ χρόνο ή 45 ημέρες /χρόνο , ή 450 μέρες/ 10.950 ώρες στα 10 χρόνια. Όμως, αυτές τις ώρες αν τις αφιερώσεις σε κάτι δημιουργικό ή στην εκμάθηση μιας νέας ικανότητας, σίγουρα θα έχεις προβάδισμα και θα κάνεις τη διαφορά στη ζωή σου! Αφού, σύμφωνα με τον Malcolm Gladwell χρειάζεσαι 10.000 ώρες μαθητείας και εξάσκησης για να γίνεις master-δεξιοτέχνης σε μια νέα γνώση. Στο χέρι σου είναι να αποφασίσεις ΣΗΜΕΡΑ πώς θέλεις να ΕΙΣΑΙ αύριο.
Να θυμάσαι ότι στο τέλος της ημέρας τα αποτελέσματα σου θα αντανακλούν το πώς επέλεξες να επενδύσεις το χρόνο σου !
Εφάρμοσε τα παραπάνω κόλπα και θα δεις πώς πολύ γρήγορα θα απογειώσεις τις επιδόσεις σου στο σχολείο και θα είσαι πιο δημιουργικός και χαρούμενος για τον εαυτό σου!
Επισκέψου το κανάλι Dynamically Coaching με την Ελένη ώστε σε ελάχιστο χρόνο να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της αποτελεσματικής και εύκολης μάθησης που χρησιμοποιούμε στο STUDENT COACHING σε συνεργασία με το σπουδαστήριο Μ.Ε. Κων/νος Νάνος!
Πίστεψε στον εαυτό σου για να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς!
Καλή δύναμη!