Η ποιότητα της επικοινωνίας διαδραματίζει καταλυτικό ρολό στις ανθρώπινες σχέσεις, καλύπτοντας όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Μέσα λοιπόν από τη γλωσσική πράξη μεταδίδονται χρήσιμες γνώσεις, ιδέες, πληροφορίες και συναισθήματα. Σκεφτείτε μόνο,πόσο άβολα νιώθετε όταν βρίσκεστε σε μια ξένη χώρα, της οποίας τη γλώσσα δεν γνωρίζετε, με αποτέλεσμα να είστε ανίκανοι να επικοινωνήσετε…
Πέρα από τη γνώση της γλώσσας, η επικοινωνία χαρακτηρίζεται από μια αλληλουχία αρχών, κανόνων και τεχνικών που διέπουν το περιεχόμενο και την ποιότητά της. Αυτές τις αρχές μελετά η επιστήμη της γλωσσολογίας και της επικοινωνίας, ενώ ο βαθμός κατάκτησής τους καθορίζει την αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής δυναμικής.
Μπορείτε λοιπόν να βελτιώσετε θεαματικά τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, και συνακόλουθα τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σας σχέσεις, ακολουθώντας τις παρακάτω πέντε βασικές αρχές αποτελεσματικής επικοινωνίας:
1. Το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν»
Η πιο δύσκολη -μα συνάμα σπουδαία- ικανότητα είναι να κάνουμε τα σύνθετα πράγματα απλά,λειτουργώντας δηλαδή αφαιρετικά σύμφωνα με τους κανόνες τις τυπικής λογικής.
Για να το πετύχεις αυτό, αρχικά, ξεκαθάρισε στη σκέψη σου με ακρίβεια το μήνυμα που θέλεις να κοινοποιήσεις. Αυτή η τεχνική θα σε βοηθήσει να πεις απλά, άμεσα και σύντομα αυτό που θέλεις, αποφεύγοντας εν τέλει τυχόν παρανοήσεις που δημιουργούν οι περιττές και ανούσιες πληροφορίες . Ειδικά όσον αφορά την ενδοεπιχειριασιακή επικοινωνία με συναδέλφους, η απλότητα και η σαφήνεια του περιεχομένου του μηνύματος παίζει καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων. Φρόντισε λοιπόν να είσαι σύντομος, κατατοπιστικός και όχι φλύαρος. Και, βέβαια, να απαντάς σε αυτό που σε ρωτούν.
2. Αλήθεια και Χρησιμότητα
Είναι σημαντικό να αξιολογείς τις πληροφορίες που δίνεις ή δέχεσαι σύμφωνα με το αξίωμα της αλήθειας και της χρησιμότητας. Είναι πραγματικά θεμελιώδες να συναλλάσσουμε μεταξύ μας πληροφορίες που είναι αληθινές και χρήσιμες. Νόμος: Μη λες κάτι που πιστεύεις ότι είναι αναληθές γιατί η αλήθεια έχει φτερά και φτάνει στα πέρατα της οικουμένης! Επίσης, εκφέρεις άποψη για κάτι, όταν στερείσαι τα απαραίτητα στοιχεία. Να θυμάσαι λοιπόν ότι, είναι δείγμα έντιμου και αυθεντικού χαρακτήρα να περιορίζεσαι σε όσες πληροφορίες απαιτούνται, όσες δηλαδή είναι αληθινές και χρήσιμες για το συνομιλητή σου.
3. Επιδραστικότητα-το απόλυτο μυστικό της επιτυχίας
Το μεγάλο μυστικό της ανθρώπινης συναλλαγής είναι η θετικότητα. Μπορεί ο άνθρωπος που συνάντησες τυχαία στο δρόμο να μη θυμάται τα λόγια σου άλλα σίγουρα θα θυμάται ποιος τού έφτιαξε τη μέρα με μια καλή κουβέντα και ένα χαμόγελο. Όποιος καταφέρνει λοιπόν να έχει ευχάριστη επίδραση στους άλλους, έχει μαζί του όλο τον κόσμο! Ειδικά στους ζοφερούς καιρούς που διανύουμε, η θετική στάση κάνει τη διαφορά τόσο στο κοινωνικό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον, δημιουργώντας μια κουλτούρα που προωθεί την ανάπτυξη και επίτευξη στόχων σε όλα τα επίπεδα.
4. Να είσαι δημοκρατικός
Διεύρυνε τους ορίζοντές σου, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη έκφραση και ανατροφοδότηση (feedback). Παράλληλα,κράτα ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας σου, χωρίς να επικρίνεις τους άλλους. Άλλωστε, σε κανέναν δεν αρέσει να απορρίπτεται η προσωπική του γνώμη. Η αρνητική κριτική και δη η δηκτικότητα μόνο δυσαρέσκεια και αντιπάθεια προκαλούν. Ακόμα πιο δυσάρεστα συναισθήματα δημιουργούνται όταν κάποιος προσπαθεί να επιβάλλει τη γνώμη του στους άλλους. Γι’ αυτό μόνο χαμένος μπορείς να βγεις από αυτή την αυταρχική συμπεριφορά. Βέβαια, είναι φυσιολογικό και θεμιτό να διαφωνείς με το συνομιλητή σου. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, πρότεινε εναλλακτικές προσεγγίσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να επέλθει μια συμφωνία από κοινού.
5. Γίνε καλός ακροατής
Σίγουρα θα σου έχει τύχει πολλές φορές, να μην ακούς το συνομιλητή σου γιατί σκέφτεσαι κάτι άλλο ή ακόμα χειρότερα κοιτάς την οθόνη του κινητού σου (ALERT: Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Α ΑΓΕΝΕΣ!). Το να ακούω με προσοχή τον άλλο και να ερμηνεύω ορθά αυτό που λέει είναι η βάση της επικοινωνίας. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο και επιτακτικό να εκπαιδευτείς στην τέχνη της ακρόασης. Εξασκήσου στην τέχνη της ενεργητικής ακρόασης και όχι της παθητικής ακοής και να είσαι σίγουρος πως δεν θα χάσεις! Στη μάθηση της ενεργητικής ακρόασης εμπλέκεται η ικανότητα της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της αποκωδικοποίησης του συνόλου των μηνυμάτων που δεχόμαστε, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των συναισθημάτων, της γλώσσας του σώματος και της ψυχικής κατάστασης του πομπού.
Πηγή: www.atticanews.gr