Συνοδευτική Επιστολή -Cover Letter

Η συνοδευτική επιστολή είναι απαραίτητη και χρειάζεται να αποστέλλεται μαζί με το βιογραφικό, κάθε φορά που απευθύνεσαι σε μια επιχείρηση. Πράγματι είναι το έγγραφο που κάνει τη διαφορά , αφού στοχεύει στο να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του υποψηφίου για την κάλυψη μιας θέσης. Σκοπός σου είναι να τραβήξεις την προσοχή  και να κινητοποιήσεις αυτόν που θα την διαβάσει, ώστε να θέλει να σε γνωρίσει από κοντά.

Η συνοδευτική επιστολή συνοδεύει το βιογραφικό σου και πρέπει να συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της συγκεκριμένη θέσης. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται κάθε φορά να είναι διαφορετική και προσαρμοσμένη στο εταιρικό προφίλ που απευθύνεσαι.  Αξίζει τον κόπο να αφιερώσεις χρόνο για να την συντάξεις, αφού η καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή  θα σε φέρει στην επιχείρηση για τη συνέντευξη!

Η ομάδα του Dynamic Coaching Lab θα σου δείξει τον τρόπο για να συντάξεις μια άψογη συνοδευτική επιστολή:

Η συνοδευτική επιστολή  έχει τη φόρμα και το χαρακτήρα ενός τυπικού επαγγελματικού γράμματος με τη συγκεκριμένη δομή:

– στοιχεία του παραλήπτη
– ημερομηνία
– θέση ή το τμήμα της εταιρείας που απευθύνεσαι
-θέμα
-επίλογο
– στοιχεία του αποστολέα

3-4 παράγραφοι των 5-7 σειρών αρκούν  για να πεις ότι χρειάζεται. .Ως προς το περιεχόμενο, είναι σημαντικό  να είσαι to the point, στοχευμένος και σαφής.  Σκέψου ότι ο άνθρωπος που θα την διαβάσει δεν έχει ούτε την όρεξη ούτε τον χρόνο να διαβάσει την ιστορία της ζωής σου. Φρόντισε λοιπόν να παραλείψεις όποια πληροφορία υπάρχει ήδη στο βιογραφικό σου. Όσο πιο περιεκτικός και σύντομος είσαι τόσο το καλύτερο. Κeep it short and simple! Δήλωσε ξεκάθαρα  την πρόθεση σου να δουλέψεις στην εταιρεία και τεκμηρίωσε τους λόγους που σε κάνουν ιδανικό υποψήφιο.

Σκοπός σου είναι σε αυτό το κείμενο να πείσεις τον recruiter ότι καλύπτεις τις προδιαγραφές της θέσης και ότι είσαι εσύ αυτός που ψάχνουν! Τεκμηρίωσε τα επιχειρήματα σου, περιγράφοντας τα επιτεύγματά σου. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποίησε ρήματα δράσης και περιέγραψε με ενθουσιασμό και μεράκι  τους ρόλους που διεκπεραίωνες στην προηγούμενη δουλειά. Επίσης, σε αυτό το σημείο είναι η καλύτερη ευκαιρία για να τονίσεις τα δυνατά σου σημεία.

Δώσε έμφαση  στο ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων και δείξε ποια αξία μπορείς να προσφέρεις στην εταιρεία. Η Linda Spencer, αναπληρώτρια διευθύντρια και συντονίστρια συμβουλευτικής σταδιοδρομίας στο Harvard Extension School  τονίζει ότι το πιο σημαντικό είναι να απαντήσεις στο ερώτημα: Πώς θα προσθέσεις αξία στην επιχείρηση ; Αυτό βρίσκεται στο μυαλό των managers και γι΄αυτό θα σε προσλάβουν!

Το θέμα είναι να προσωποποιήσεις την  αίτηση σου, δίνοντας σε αυτόν που θα την διαβάσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του επαγγελματικού σου προφίλ, κάτι που δεν μπορείς εύκολα να κάνεις όταν αναγκαστικά γράφεις ένα κωδικοποιημένο βιογραφικό.

Extra tips :

-Απέφυγε να ξεκινήσεις με τη βαρετή φράση, που όλοι χρησιμοποιούν, «Σας αποστέλλω για να αιτηθώ για τη θέση ΤΑΔΕ με κωδικό ΤΑΔΕ…» . Ξεχώρισε! Εάν δεν μπορείς να σκεφτείς κάτι πρωτότυπο, η καλύτερη μέθοδος είναι να περιγράψεις σε δυο γραμμές τα προσόντα και το επαγγελματικό και μορφωτικό  backround σου.

-Φρόντισε να συμπεριλάβεις λέξεις-κλειδιά που θα βρεις στην αγγελία εργασίας.

-Δώσε έμφαση στη σωστή ορθογραφία και στο συντακτικό και βεβαιώσου ότι η επιστολή είναι άψογη. Πριν την στείλεις, ζήτησε να τη διαβάσει κάποιος φίλος σου. Μια άψογη επιστολή περνά το μήνυμα ότι είσαι οργανωτικό και σχολαστικό άτομο με άριστες ικανότητες  στην γραπτή επικοινωνία.

-Γράψε ένα κολακευτικό σχόλιο ώστε να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι και έχεις κάνει την έρευνα σου για την εν λόγω εταιρεία.

 

 

Αν η διαδικασία Βιογραφικό- Συνοδευτική επιστολή είναι μπελάς για εσένα και σε δυσκολεύει, μην ανησυχείς πλέον. Συνδέσου τώρα μαζί μας, στέλνοντας e-mail  στο info@dynamicallycoaching.com για να σε  βοηθήσουμε να γράψεις το Βιογραφικό και τη Συνοδευτική Επιστολή που κερδίζει τη δουλειά!

Με εκτίμηση και σεβασμό,
Dynamic Coaching Lab

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.