Η σημασία ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης

Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει αποδειχθεί ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ακαδημαϊκή ζωή, στην πνευματική και σωματική υγεία  και στην επαγγελματική επιτυχία.  Αυτό σημαίνει ότι ο υψηλός δείκτης E.Q. έχει άμεση σχέση με την αποτελεσματική  διαχείριση των  συναισθημάτων, ικανότητα που βελτιώνει  την παραγωγικότητα στη δουλειά και να μειώνει το στρες.

Όταν εργαζόμαστε έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους . Όλες οι υπηρεσίες αναφέρονται και απευθύνονται σε ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο η ευφυΐα των συναισθημάτων, δηλαδή η συναισθηματική νοημοσύνη αναδεικνύεται ολοένα και πιο σημαντική από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ). Έχει βρεθεί ότι ανώτερα στελέχη με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να διευθετήσουν τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες των υφισταμένων τους ώστε να αντιμετωπίζονται καταστάσεις πίεσης και να αποφορτίζεται το αρνητικό κλίμα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη σύμφωνα με τον δημιουργό του όρου D.Goleman (1995),αναφέρεται σε ένα σύνολο ικανοτήτων που βοηθούν τα άτομο να αντιμετωπίσει καθημερινές προκλήσεις, να είναι προσαρμοστικό και διαλλακτικό, να διαθέτει υψηλά κίνητρα, να αναγνωρίζει και να εκτιμά τον εαυτό του , να έχει επιμονή/ανθεκτικότητα/αυτοπεποίθηση/υπομονή/ αυτοσυγκράτηση/ετοιμολογία, να διαχειρίζεται το θυμό και τα αρνητικά συναισθήματα. Ο συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος διακρίνεται επίσης για την αποτελεσματική διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων,  διαθέτοντας υψηλή ενσυναίσθηση,  που τον βοηθά να κατανοεί τις συνθήκες από την οπτική γωνία και άλλων πέρα του εαυτού του.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με υψηλή  συναισθηματική νοημοσύνη;

Ο συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος 1)αναγνωρίζει και ελέγχει τα συναισθήματά του ώστε να αντιμετωπίζει τις καθημερινές δυσκολίες αποτελεσματικά,  2) έχει τον απαραίτητο αυτοέλεγχο που του επιτρέπει να βρίσκει κίνητρα ώστε να μένει σταθερός και προσηλωμένος  στην επίτευξη  συγκεκριμένων στόχων, 3) διαθέτει κοινωνική επίγνωση και ενσυναίσθηση. Είναι δηλαδή ικανός να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων και να μπαίνει στα παπούτσια τους.

Οι τέσσερις κύριες κατηγορίες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι:

 1. Η Αυτεπίγνωση (self-awareness): είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας και να αντιλαμβανόμαστε γιατί  αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε. Επίσης , αναφέρεται στην αυτοαξιολόγηση  και την αυτοπεποίθηση μας.
  2. Η Αυτορύθμιση ή Αυτοέλεγχος  (self-regulation): αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία, την διαχείριση εσωτερικών συγκρούσεων,  την αποφυγή συναισθηματικών εκρήξεων, την προσαρμοστικότητα  και την καινοτομία.
  3. Παρακίνηση (motivation):  αφορά τα κίνητρα συμπεριφοράς, την στοχοθεσία, τη δέσμευση, την πρωτοβουλία, και  την θετικότητα
  4. Η Ενσυναίσθηση (empathy): αποτελεί την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Να αποδεχόμαστε την  διαφορετικότητα και να νοιαζόμαστε για τους άλλους, βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους για να συνδεθούμε μαζί τους.
  5. Οι Κοινωνικές δεξιότητες (social skills): πρόκειται για δεξιότητες επιρροής, επικοινωνίας, ηγεσίας, διαχείρισης αντιρρήσεων, ανάπτυξης σύνδεσης, συνεργασίας, διαπραγμάτευσης, ομαδικού πνεύματος

Οι  παραπάνω 5 «συναισθηματικές δεξιότητες » έχουν αποδειχθεί απαραίτητες στο επιχειρηματικό κόσμο γιατί σχετίζονται με την στοχοθεσία του ατόμου τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η συναισθηματική νοημοσύνη συμβάλλει στην επαγγελματική καταξίωση και στην ισορροπημένη προσωπική ζωή  και γι’ αυτό είναι σημαντικό  το άτομο να καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για να την αναπτύξει και να την  βελτιώσει.

 

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του E.Q.

α. Έμφυτη Προδιάθεση  ( 40%)

β. Οικογενειακή Επιρροή (40%)

γ. Κοινωνική / Οικονομική κατάσταση (Σχολική μόρφωση , Εκπαιδευτική επιρροή, Κοινωνικές Συνθήκες  κτλ)

(20%)

Πώς μπορώ να καλλιεργήσω το επίπεδο της  της Συναισθηματικής Νοημοσύνης μου;

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι μια έμφυτη ικανότητα, ωστόσο οι δεξιότητες που την συναποτελούν μπορούν να βελτιωθούν  μέσα από την μάθηση και την πρακτική άσκηση. Το κλειδί είναι να μάθουμε τον τρόπο να αναγνωρίζουμε και  να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας.

 1. Κατέγραψε τα συναισθήματα σου σε ένα ημερολόγιο και προσπάθησε να αναγνωρίσεις πώς νιώθεις κάθε στιγμή, ποιες σκέψεις προκαλούν τα συγκεκριμένα συναισθήματα και σε ποιες αντιδράσεις σε οδηγούν. Άκουσε τι λες στον εαυτό σου. Ο εντοπισμός είναι η μισή λύση.
 2. Άκου με τα μάτια!! Παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή σου , είναι ευκολότερο να αντιληφθείς την συναισθηματική του κατάσταση. Το σώμα πάντα στέλνει μηνύματα που το στόμα δεν θα έλεγε ΠΟΤΕ!!!
 3. Διερεύνησε τις πεποιθήσεις σου και τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Εντόπισε τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και προσπάθησε να τις αντικαταστήσεις με πεποιθήσεις που προάγουν την ανάπτυξη και την αισιοδοξία.
 4. Επίλυσε τις διαφωνίες θετικά. Επικεντρώσου στο παρόν και στη λύση του προβλήματος. Απέφυγε να ανασκαλεύεις παλιές πληγές που μόνο πόνο και σύγκρουση μπορούν να φέρουν. Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου και τους άλλους.
 5. Μάθε να επιλέγεις τους καυγάδες στους οποίους εμπλέκεσαι. Υιοθέτησε την οπτική του Αριστοτέλη :

  «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει- αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή,  για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο- αυτό είναι δύσκολο» Ηθικά Νικομάχεια.

 6. Προσπάθησε να είσαι ανοιχτός ώστε να αρχίσεις να συνηθίζεις να βλέπεις την οπτική των άλλων και να προσπαθείς να τους κατανοήσεις ειλικρινά. Δώσε προσοχή στο να ακούς τις ανάγκες  των συνανθρώπων σου και πιάσε τον εαυτό σου επ’  αυτοφόρω όταν τους κρίνεις αρνητικά.  Η αρνητική κριτική δημιουργεί δυσλειτουργικές σχέσεις.
 7. Δώσε χρόνο στο να χτίζεις ειλικρινείς σχέσεις που βασίζονται στην επικοινωνία από καρδιάς.

 

Εάν αντιλαμβάνεσαι πως η απόδοση σου στη δουλειά, η άσχημη διάθεσή σου  και η ποιότητα των σχέσεων σου επηρεάζονται από ένα χαμηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης , τότε χρειάζεται να κάνεις κάποιες δραστικές αλλαγές. Αναπτύσσοντας την E.Q. σου θα δεις θεαματικά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα σου, στην διάθεση σου και στον τρόπο που συνδέεσαι με τους γύρω σου!

Ωστόσο, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι μια απαιτητική και μακρόχρονη διαδικασία, όταν γίνεται χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού.  Μην περιμένεις άλλο! Εάν έχεις θέληση  για αυτοανάπτυξη και επιθυμείς να ζεις την κάθε στιγμή στο έπακρο, επικοινώνησε μαζί μας στέλνοντας e-mail  στο info@dynamicallycoaching.com. Μαζί μας έχεις την ευκαιρία να εκπαιδευθείς στα coaching εργαλεία που έχουν βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν μια ζωή με πληρότητα και ευτυχία. Κλείνοντας μια 15 min  ΔΩΡΕΑΝ συνεδρία μέσω SKYPE μαζί μας, θα διερευνήσουμε τις ανάγκες σου και θα εντοπίσουμε ποιες ικανότητες σου χρειάζονται ενδυνάμωση.

ΓΙΑΤΙ…..

Στην κοινότητα του Dynamic Coaching Lab γνωρίζουμε ότι οι αδυναμίες του Σήμερα είναι οι δύναμεις του Αύριο!

 

Θα χαρούμε να συνδεθείς μαζί μας και να σε έχουμε στην παρέα μας!

Με εκτίμηση και σεβασμό,
Dynamic Coaching Lab

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.