Οι 7 κορυφαίες συμβουλές των αριστούχων μαθητών

Θέλεις, λοιπόν, φέτος να απογειώσεις τις σπουδές σου; Φυσικά και το θέλεις! Για να σε βοηθήσω, ακολουθούν οι συμβουλές των μαθητών που γράφουν 20.

 

Συμβουλή 1. Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον μελέτης

Φρόντισε να μελετάς στο γραφείο του δωματίου σου ώστε να έχεις ησυχία και να είσαι συγκεντρωμένος. Ιδανικός χώρος είναι σε ένα φωτεινό σημείο, όπως μπροστά από το παράθυρο. Αν δεν έχεις, προμηθεύσου μια δυνατή λάμπα γραφείου. Τα ματάκια σου θα σε ευγνωμονούν!

Διαμόρφωσε τον χώρο έτσι ώστε να είναι όσο πιο απλός και μινιμαλιστικός γίνεται, και ξεφορτώσου άχρηστα αντικείμενα που σου αποσπούν την προσοχή. Ανακάλυψε  προσωπικά για εσένα ποια στοιχεία σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα για να ξεκινήσεις εύκολα  και αβίαστα το διάβασμα. Μην υποτιμάς αυτή τη συμβουλή.  Στο δωμάτιο σου κοιμάσαι, παίζεις με τον υπολογιστή και διαβάζεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσεις μια γωνία κατάλληλα έτσι ώστε να είναι μόνο για διάβασμα και να προετοιμάζει τον υποσυνείδητο νου(priming) για στοχευμένη μελέτη χωρίς αποσπάσεις ή παρορμητισμούς.

 

#SuperStudyHack: Από την προηγούμενη μέρα τοποθέτησε βιβλία, τετράδια, σημειώσεις,διαγράμματα και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για την πρώτη ώρα διαβάσματος της επομένης μέρας . Έτσι, γυρνώντας από το σχολείο, θα γνωρίζεις τι έχεις να μελετήσεις πρώτα και δεν θα μπεις εύκολα στον πειρασμό να χασομερίσεις στα social media. Το πιο δύσκολο μέρος της μελέτης είναι να ξεκινήσεις, και με αυτή την έξυπνη συνήθεια νικάς την αναβλητικότητα που σε πιάνει λόγω κούρασης.

Συμβουλή 2. Γίνε o manager του χρόνου σου Τώρα που έχεις σχεδιάσει το τέλειο περιβάλλον σύμφωνα με το προσωπικό σου στυλ, είναι ώρα να οργανώσεις την εβδομάδα μελέτης σου. Ένα χρονοδιάγραμμα σε βοηθά να γίνεις αφέντης του χρόνου σου. Αν αφιερώνεις συγκεκριμένες ώρες[1] κάθε μέρα αποκλειστικά για το διάβασμά σου, δεν θα έχεις λόγο να χρησιμοποιήσεις ξανά τη δικαιολογία: «αλλά δεν είχα χρόνο!». Το μεγαλύτερο μυστικό των άριστων μαθητών είναι η καθημερινή ημερήσια μελέτη. Έχουν κατακτήσει την αυτοπειθαρχία να  μελετούν καθημερινά από λίγο (chunking), φροντίζουν να μην αφήνουν κενά ή μέρες χωρίς να διαβάσουν και προγραμματίζουν τις επαναλήψεις τους 36 ώρες μετά την πρώτη μελέτη. Προκειμένου να βάλεις σε τάξη και να μανατζάρεις όλες τις δραστηριότητες σου, θα χρειαστείς  ένα καθημερινό-εβδομαδιαίο και μηνιαίο χρονοδιάγραμμα.Με αυτά τα εργαλεία θα βλέπεις το προγραμμά σου με μια ματιά.   Συμβουλή 3. Διατήρησε το ενδιαφέρον Η μελέτη μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα, αρκεί να διατηρείς ποικιλία στο πρόγραμμά σου για να μην βαριέσαι. Ένας τρόπος είναι να  μελετάς διαφορετικά γνωστικά ανικείμενα μέσα στην ημέρα (interleaving technique) ή να ασχολείσαι με διαφορετικούς τύπους εργασίας (για παράδειγμα γραπτή εργασία, σχεδίαση διαγραμμάτων ή νοητικών μοντέλων, θεωρία, λύση προβλημάτων, κατασκευή καρτών απομνημόνευσης (flash cards), εξαγωγή ερωτήσεων, ανάγνωση και σχολιασμός). Συμβουλή 4. Ζήτησε βοήθεια Μερικές φορές, απλά κολλάς. Μπορεί να υπάρχει μια ερώτηση που απλά δεν μπορείς να καταλάβεις ή δεν είσαι σίγουρος  πού πηγαίνεις στραβά. Είναι εντάξει! Τι πειράζει? Αυτό σημαίνει να είσαι μαθητής, μην το ξεχνάς. Απλά, φρόντισε να ζητήσεις βοήθεια.Οι γονείς και οι δάσκαλοί σου είναι εκεί για εσένα.

٭Τώρα έχεις άλλον έναν υποστηρικτή στην προετοιμασία σου για την επιτυχία!! Λάβε άμεσα ηλεκτρονική βοήθεια από εμάς, στέλνοντας email στο info@dynamicallycoaching.com .  

 

 

 Συμβουλή 5. Σπάστο σε κομμάτια (chunking)

 

Αν ξενυχτάς διαβάζοντας μια μέρα πριν το τεστ (cramming) δεν θα καταφέρεις ποτέ να αυξήσεις τη βαθμολογία σου, γιατί ο νους μπορεί να απορροφήσει συγκεκριμένη ποσότητα ύλης κάθε μέρα. Εφάρμοσε την τεχνική chunking και σπάσε την εργασία σου σε μικρότερα κομμάτια ύλης και χρόνου. Εάν πεις στον εαυτό σου, θα κάτσω να διαβάσω για 3 ώρες συνεχόμενα, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταφέρεις πραγματικά. Για παράδειγμα εάν έχεις να διαβάσεις ένα ολόκληρο κεφάλαιο, ξεκίνα διαβάζοντας μια σελίδα, μισή ή μια παράγραφο, ανάλογα με τις δυνατότητες σου ή με το βαθμό δυσκολίας του θέματος. Εάν έχεις να διαβάσεις και δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις διάβασε για 20 ή 10 λεπτά, και αύξησε προοδευτικά τον χρόνο σε 30, 40, 50, 60  λεπτά καθημερινά. Η προοδευτική επιβάρυνση σε βοηθά να ξεκινήσεις και να αυξήσεις την αντοχή σου σταδιακά. Ο μέσος εγκέφαλος μπορεί να διατηρήσει πλήρη προσοχή-εστίαση  (attention span) πριν αποσπαστεί για  περίπου 20 λεπτά.Μετά από αυτό το διάστημα,χάνεις προοδευτικά το ενδιαφέρον σου και  αρχίζεις να βαριέσαι ,να χασμουριέσαι και να κουράζεσαι.  Επίσης, σύμφωνα με τη διάσημη –στην ιστορία των ερευνών για την μνήμη- μελέτη του καθηγητή , γνωστικής ψυχολογίας στο Harvard,  George Miller, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επεξεργαστεί  7 πληροφορίες ταυτόχρονα.  Τι να κάνεις Για κάθε ώρα μελέτης και συγκέντρωσης, δώσε στον εγκέφαλο  και στο σώμα σου λίγη ξεκούραση (περίπου 15 λεπτά  time out). Κοίταξε έξω από το παράθυρο, κάνε μια βόλτα, κάνε διατάσεις, χόρεψε, πιες ένα ποτήρι νερό ή ένα φλιτζάνι τσάι. #exercise: Αξίζει να γνωρίζεις ότι, με την άσκηση απελευθερώνεται ένα κοκτέιλ ορμονών που αυξάνει τη δύναμη του εγκεφάλου, αυτό περιλαμβάνει τις ορμόνες: ντομαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Οπότε προτίμησε να εκτελείς κάποιο είδος άσκησης ανάμεσα στα διαλείμματα από την πνευματική εργασία σου ! Συμβουλή 6. Επιβράβευσε τον εαυτό σου με μια απόλαυση #treatyourself : Μετά από κάθε ολοκληρωμένη συνεδρία(κύκλο μελέτης) , φρόντισε να ανταμείψεις το σύστημα επιβράβευσης του συναισθηματικού νου (emotionals brain gratification) με κάτι ευχάριστο . Παρακολούθησε την αγαπημένη σου εκπομπή, κάλεσε τους φίλους σου, παίξε ένα παιχνίδι, φάε μερικές αρκούδες gummi. Πάρε έναν υπνάκο δύναμης (power nap) ! Ό,τι κι αν είναι αυτό θα σε παρακινήσει (motivation) να περάσεις  στην επόμενη συνεδρία μελέτης.

Ένας ενδεικτικός κύκλος  μελέτης θα μπορούσε να δομηθεί ως εξής:

15:00-15:40 Ασκήσεις Αγγλικών

10 λεπτά διάλειμμα

15:50-16:30  Μαθηματικά

Break

20 λεπτά διάλειμμα

16: 50 -17: 30 Φυσική

18:00 19:00 εξωσχολική δραστηριότητα

19:30- 20:10 Γλώσσα

20: 10 -20: 50 Xημεία

10 λεπτά διάλειμμα

21:00- 22: 00 Γαλλικά

 

6 μαθήματα Χ 40 λεπτά =  4 ώρες συνολικά χρονομετρημένης μελέτης

Συμβουλή 7. Τέσταρε τον εαυτό σου Μην περιμένεις το διαγώνισμα του καθηγητή για να διαπιστώσεις τι θυμάσαι από όσα διάβασες. Αντί να διαβάζεις και να ξαναδιαβάζεις παθητικά το βιβλίο, τέσταρε τον εαυτό σου με flash cards, πρακτικές ερωτήσεις ή απλά με την old-school τεχνική του κλειστού βιβλίου. Προσπάθησε να μπεις στο μυαλό του καθηγητή και να σκεφτείς ποιες ερωτήσεις θα μπορούσε να συνθέσει, ώστε να σημειώσεις τα ουσιώδη στοιχεία κάθε θέματος[2].  Ζήτησε από τους γονείς ή τα αδέλφια σου να σε ρωτήσουν και μην σταματήσεις έως ότου μπορέσεις να  απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις  χωρίς λάθος . Μόνο τότε, θα έχει έρθει η ώρα για τις αγαπημένες σου αρκούδες gummi! Μια άλλη μέθοδος για να τεστάρεις τον εαυτό σου, για το εάν έχεις κατανοήσει πλήρως ότι διάβασες, είναι να χρησιμοποιήσεις την τεχνική του Feynman [3]. Η συγκεκριμένη τεχνική παρουσιάζεται στη βιογραφία του James Gleick, ” Genius: The Life and Science of Richard Feynman”. Στο βιβλίο, ο Gleick εξηγεί τη μέθοδο αναφερόμενος στο πώς ο Feynman πέρασε τις εξετάσεις του στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Τα 4 βήματα για να κατανοείς τα πάντα είναι:

#1. Διάλεξε το θέμα που θέλεις να κατανοήσεις και άρχισε να το μελετάς. Γράψε ό,τι ξέρεις σε μια σελίδα τετραδίου, και κάθε φορά που βρίσκεις καινούριες πληροφορίες για το θέμα αυτό, συμπλήρωσε τες στο τετράδιο. Αυτός ο τρόπος μπορεί να σε βοηθήσει να συσχετίσεις και να συνδέσεις όλα όσα ξέρεις.

#2. Προσποιήσου ότι διδάσκεις το θέμα σου σε μία τάξη. Βεβαιώσου ότι είσαι σε θέση να εξηγήσεις το θέμα με απλούς όρους.

#3. Αν κολλήσεις επέστρεψε πίσω στα βιβλία. Επανεξέτασε τις προβληματικές περιοχές, μέχρι να μπορείς να εξηγείς πλήρως το θέμα με απλό τρόπο.

#4. Απλοποίησε και χρησιμοποίησε αναλογίες. Επανέλαβε τη διαδικασία με πιο απλουστευμένη γλώσσα και συνέδεσε τα γεγονότα με αναλογίες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της κατανόησης.

Το αυτοτεστάρισμα είναι μια κορυφαία τεχνική ενεργητικής μάθησης γιατί αναγκάζεις τον εαυτό σου να εξάγει και να ανακαλεί τις πληροφορίες που έχει συγκρατήσει στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, ενώ αυτή η πρακτική με την επανάληψη στέλνει τη γνώση στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

[1]Christ, F.L (1997). “Seven steps to better management of your study time.” Clearwater, FL: H&H.

[2] McGuire, S.Y. & McGuire, S. (2016). Teach Students How to Learn: Strategies You Can Incorporate in Any Course to Improve Student Metacognition, Study Skills, and Motivation. Sterling, VA: Stylus Publishing, LLC.

[3] Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν ήταν κορυφαίος θεωρητικός φυσικός, η ενασχόληση του οποίου στο πεδίο της κβαντικής μηχανικής του «χάρισε» το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής κυρίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και τα γνωστά πλέον ως διαγράμματα Φάινμαν.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.