Πώς να αποκτήσεις μνήμη ελέφαντα σε 7 μέρες με 3 κόλπα!

168.

 

168 ώρες έχουμε όλοι να ξοδέψουμε σε μία εβδομάδα.

Εάν αφαιρέσουμε τις απαραίτητες 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα, μας μένουν  119-112 ώρες για να ζήσουμε, να χαρούμε και να δουλέψουμε επάνω στους στόχους μας!

 

Όσοι νιώθουν πώς δεν τους φτάνουν οι ώρες και δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμέσεις τους μέσα στην ημέρα, σίγουρα κάτι δεν κάνουν σωστά. Καθημερινά, ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο σε πράγματα που είναι άσχετα με τους κυρίαρχους στόχους της ημέρας. Έπειτα, για να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο, κάνουν το λάθος να θυσιάζουν πολύτιμες ώρες από τον ύπνο και την ξεκούραση τους. Μην κάνεις το ίδιο λάθος! Δεν πρόκειται να κερδίσεις χρόνο με αυτή την τακτική, τουναντίον θα χάσεις περισσότερο χρόνο γιατί θα νιώθεις εξαντλημένος και αντιπαραγωγικός, αφού οι γνωστικές λειτουργίες της μνήμης και της συγκέντρωσης  σου θα είναι εξαιρετικά χαμηλές!

 

Τι θα έλεγες , λοιπόν, αν σού έδειχνα τη μέθοδο του πώς να διαβάζεις πιο έξυπνα, ώστε να μαθαίνεις τη διπλάσια και την τριπλάσια ύλη σε μία ώρα μελέτης; Αυτή η μέθοδος θα σου εξασφαλίσει αρκετό χρόνο, για να αφιερώσεις στις δραστηριότητες που αγαπάς,στη διασκέδαση, στο παιχνίδι και στις βόλτες με τους φίλους σου. Ταυτόχρονα,είναι τόσο δυναμική, ώστε να σε βοηθήσει να απογειώσεις τους βαθμούς σου, αφού  θα καταφέρεις να αναπτύξεις μνήμη ελέφαντα!

Το να μάθεις ΠΩΣ να μαθαίνεις γρήγορα και αποτελεσματικά είναι μια ικανότητα που θα σε βοηθήσει τόσο στην ακαδημαϊκή καριέρα όσο και μετέπειτα στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία.  Παρακάτω σου έχω τις 3 απόλυτες τεχνικές για να μαθαίνεις γρήγορα και να θυμάσαι τα πάντα!

 

1) Μην ασχολείσαι με πολλές εργασίες ταυτόχρονα.

Όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι το Multitasking μάς κάνει λιγότερο παραγωγικούς, πιο αποσπασμένους και πιο ασαφείς. Οι έρευνεςς δείχνουν ακόμη και ότι όσοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι καλοί στο multitasking δεν είναι στην πραγματικότητα καλύτεροι από το μέσο άτομο. Οι αποτελεσματικοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε ένα μόνο πράγμα κάθε φορά. Επομένως, μην προσπαθήσεις να μελετήσεις, ενώ απαντάς κατά διαστήματα σε μηνύματα στο messenger, παρακολουθείς τηλεόραση ή ελέγχεις τη ροή σου στο Instagram.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ τον εγκέφαλο σου από την απόσπαση προσοχής  που συμβαίνει όταν ξεκλέβεις στιγμιαίες ματιές στις οθόνες. Αυτή η κακή συνήθεια διακόπτει τη συγκέντρωσή σου, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η μακροπρόθεσμη μνήμη.  Όταν καθήσεις στο γραφείο σου να μελετήσεις για 45 λεπτά, άφησε το κινητό σου σε ένα άλλο δωμάτιο, απενεργοποίησε ειδοποιήσεις, κλείσε υπολογιστή και τηλεόραση. Αν αυτά τα 45 λεπτά είσαι 100% συγκεντρωμένος ισοδυναμούν με τουλάχιστον 2 ώρες μη εστιασμένης μελέτης! Αύξησε την ικανότητα να συγκεντρώνεσαι σταδιακά, ξεκινώνας  με 10-15 λεπτά απόλυτα εστιασμένης προσοχής στο γνωστικό αντικείμενο. Κάνε ένα διάλλειμμα 1-2 λεπτά και συνέχισε χρονομετρώντας για αλλά 10-15 λεπτά.

 

2) Συνέδεσε ό,τι μαθαίνεις με κάτι που ήδη γνωρίζεις . Oι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο πιο έντονα συνδέεις τις νέες έννοιες με παλιές γνώσεις, τόσο πιο γρήγορα αφομοιώνεις τη νέα ύλη[1]. Αυτό βέβαια προυποθέτει ότι κατανοείς πλήρως ότι έχεις διαβάσει και είσαι ικανός να εμβαθύνεις.

Για παράδειγμα, εάν μαθαίνεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, μπορείς να το συσχετίσεις με τη ροή του νερού. Η τάση είναι παρόμοια με την πίεση του νερού, το ρεύμα είναι παρόμοιο με το ρυθμό ροής του νερού, μια μπαταρία είναι παρόμοια με μια αντλία και ούτω καθεξής.  Επένδυσε χρόνο για να σκεφτείς πώς να συσχετήσεις νέες πληροφορίες σε αυτό που γνωρίζεις ήδη. Αυτή η τεχνική θα ενισχύσει τη μνήμη και την κριτική σου σκέψη.

 

3) Σχημάτισε στο μυαλό σου ή στο χαρτί εικόνες

 

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ο νους σκέφτεται με εικόνες, δηλαδή με νοητικές παραστάσεις! Επιστράτευσε λοιπόν τη φαντασία σου και πλάσε εικόνες που να σε βοηθούν να θυμάσαι ό,τι διαβάζεις.

Αντί να διαβάζεις ξανά και ξανά την ίδια πληροφορά, προσπαθώντας να την μάθεις απ’ έξω, δοκίμασε να την εφαρμόσεις με διάφορους τρόπους ώστε να ενεργοποιήσεις διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ 

-διάβασε τις σημειώσεις που κράτησες μέσα στην τάξη,

-σχεδίασε ένα νοητικό χάρτη (mind map),

-ζωγράφισε μια σχετική εικόνα,

-δες ένα επιστημονικό βίντεο,

-ψάξε αντίστοιχες πηγές online

-φτιάξε ενα ακρωνύμιο

 

Παράδειγμα: Μπορείς να σκεφτείς τα λευκά αιμοσφαίρια ως «στρατιώτες» που υπερασπίζονται το σώμα μας από ασθένειες, οι οποίες είναι οι «εχθροί».

 

Εφάρμοσε τα παραπάνω κόλπα και θα δεις πώς πολύ γρήγορα θα απογειώσεις τις επιδόσεις σου στο σχολείο και θα είσαι πιο δημιουργικός και χαρούμενος για τον εαυτό σου!

Επισκέψου το κανάλι Dynamically Coaching με την Ελένη ώστε σε ελάχιστο χρόνο να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της αποτελεσματικής και εύκολης μάθησης που χρησιμοποιούμε στο STUDENT COACHING  σε συνεργασία με το σπουδαστήριο  Μ.Ε.  Κων/νος Νάνος!

 

Πίστεψε στον εαυτό σου για να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς!

Καλή δύναμη!

 

[1] Make It Stick: The Science of Successful Learning, Henry Roediger III & Mark A. McDaniel.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.