Τa Soft Skills που εξασφαλίζουν την επιτυχία στη συνέντευξη εργασίας

Στον κόσμο των προσλήψεων, τα soft skills έχουν γίνει πρόσφατα κορυφαίο χαρακτηριστικό για τη στελέχωση. Η συναισθηματική νοημοσύνη και οι διαπροσωπικές δεξιότητες όπως η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση συγκαταλέγονται στα πιο απαιτητικά προσόντα που ένας υποψήφιος μπορεί να φέρει σε μια επιχείρηση.

Σύμφωνα με μια έρευνα του LinkedIn, περισσότεροι από τους μισούς recruiters ανέφεραν ότι η έλλειψη των soft skills  μεταξύ των υποψηφίων  περιορίζει την παραγωγικότητα της εταιρείας τους. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων γίνονται δημιουργικοί προσπαθώντας να βρουν νέα στελέχη με ταλέντο στην επικοινωνία, τη διαχείριση του χρόνου, τη διαπραγμάτευση, τη γραφή, την ακρόαση, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. Τα soft skills θεωρούνται ως καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης της επιτυχίας σε σχέση με τα hard skills που μπορούν να διδαχθούν ή να εκπαιδευτούν σε αυτά.

Τι συμβαίνει με τα soft skills;
Τα soft skills είναι σε ζήτηση σχεδόν σε κάθε επιχείρηση και κάθε βιομηχανία. Μια έρευνα της Wall Street Journal σε 900 στελέχη διαπίστωσε ότι το 92% δήλωσαν ότι αυτές οι δεξιότητες ήταν εξίσου σημαντικές ή πιο σημαντικές από τις τεχνικές δεξιότητες. Αλλά το 89% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν «μεγάλη ή μικρή δυσκολία να βρουν ανθρώπους με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά«! Ομοίως, η έκθεση 2018 για το εργατικό δυναμικό του LinkedIn έδειξε ότι οι τέσσερις πιο απαιτητικές δεξιότητες είναι η ηγεσία, η επικοινωνία, η συνεργασία και η διαχείριση του χρόνου.

Είναι τα soft skills ένα καλός παράγοντα πρόγνωσης της επιτυχίας;  Ο Daniel Goleman, συγγραφέας της «Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην Εργασία», βρήκε στην έρευνά του που βασίστηκε σε 500 στελέχη ότι η συναισθηματική νοημοσύνη – soft skill – ήταν ένας καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της καλής απόδοσης από την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία ή το IQ. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου (Amazon, Xerox και Tesla, για να αναφέρουμε μερικές) που θεωρούν σημαντική τη συναισθηματική νοημοσύνη, έχουν σχεδιάσει ολόκληρη την εταιρική τους δομή γύρω από soft skills.

Η σύνδεση μεταξύ κερδών και ηγετών με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ξεκάθαρη. Σε μια μελέτη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι που βαθμολογήθηκαν από τους  υπαλλήλους τους για τον χαρακτήρα τους είχαν μέση απόδοση 9,35% σε διάστημα δύο ετών, σχεδόν πενταπλάσια από τις εταιρείες με διευθυντές που είχαν χαμηλές βαθμολογίες για τον χαρακτήρα τους.

Εάν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για τη συναισθηματική νοημοσύνη και πώς να την αυξήσεις, διάβασε το αντίστοιχο άρθρο της ομάδας του  Dynamic Coaching Lab.

Πώς ελέγχει μια εταιρεία τα hard & soft skills;
Δυστυχώς, τα soft skills δεν μπορούν να βρεθούν σε ένα βιογραφικό σημείωμα, γεγονός που καθιστά τόσο δύσκολη την παρατήρηση τους. Γι’ αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι προσλήψεων ζητούν από τους υποψηφίους να εκτελούν δοκιμασίες που μιμούνται πραγματικά σενάρια.

Πηγή: Vervoe

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.