Πώς ακούω ενεργητικά;

Η ενεργητική ακρόαση όπως αναλύθηκε σε σχετικό άρθρο έχει πολλά οφέλη. Καλλιεργώντας την, θα χτίσεις πιο ικανοποιητικές και ανταποδοτικές σχέσεις.

Πώς ακούω ενεργητικά;

Μαθαίνω να ακούω με τα μάτια. Πώς νιώθει ο ομιλητής για αυτά τα οποία λέει; Είμαι σε θέση να αποκωδικοποιήσω και να κατανοήσω τη συναισθηματική του κατάσταση και διάθεση;

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

-Εστίασε πλήρως στον ομιλητή, στη γλώσσα του σώματος του και σε άλλα μη λεκτικά σημάδια. Μην απασχολήσε με τίποτα άλλο (κινητό, υπολογιστή, τσιγάρο). Αν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, προσπάθησε να επαναλάβεις τα λόγια του ομιλητή στο μυαλό σου.

-Μην διακόπτεις  και μην πηγαίνεις την κουβέντα σε ό,τι σε αφορά, λέγοντας για παράδειγμα «Αν θεωρείς ότι αυτό είναι κακό, άσε να σου πω τι μου συνέβη». Το να ακούς δεν είναι το ίδιο με το να περιμένεις τη σειρά σου να μιλήσεις. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στο τι λέει κάποιος, αν σχεδιάζεις τι θα απαντήσεις. Ο ομιλητής πιθανόν να «διαβάσει» τις εκφράσεις του προσώπου σας και να καταλάβει πως σκέφτεστε κάτι άλλο.

-Μην είσαι επικριτικός. Προκειμένου να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με κάποιον δεν χρειάζεται να συμφωνείς με τις ιδέες, τις αξίες ή τις απόψεις του. Ωστόσο, χρειάζεται να βάλεις στην άκρη την κριτική σου.Η πιο δύσκολη επικοινωνία, αν γίνει με επιτυχία, μπορεί να οδηγήσει στην πιο απίθανη και βαθιά σύνδεση με κάποιον.

-Δείξε το ενδιαφέρον σου σ’ αυτά που σου λέει. Γνέψε περιστασιακά και σιγουρέψου ότι η στάση σου είναι ανοιχτή και φιλόξενη. Ενθάρρυνε τον ομιλητή να συνεχίσει με μικρά λεκτικά σχόλια, όπως «ναι», «χμμμ», «α-χα» κτλ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.