4 κορυφαία tips για αποδοτικό διάβασμα!

Σε μόλις 3 λεπτά  θα μάθεις τους 4 κορυφαίους και επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους, αφενός  για να μελετάς αποδοτικά σε λιγότερο χρόνο και αφετέρου να θυμάσαι όλα όσα διάβασες, ώστε να γράφεις άριστα στις εξετάσεις!

 

 

1.   Έχε ποικιλία για να μην βαριέσαι

Μελέτησε περισσότερα μαθήματα κάθε μέρα, αντί να διαβάσεις ένα ή δύο συγκεκριμένα θέματα (τεχνική interleaving). Είναι πιο αποτελεσματικό να μελετάς πολλά θέματα κάθε μέρα,  για να παραμένεις συγκεντρωμένος, παρά να στοχεύεις μόνο σε ένα ή δύο θέματα[1].

Για παράδειγμα, εάν προετοιμάζεσαι για εξετάσεις στα μαθηματικά, την ιστορία, τη φυσική και τη χημεία, είναι καλύτερα να τα μελετάς όλα από λίγο κάθε μέρα. Αυτή η προσέγγιση θα σε βοηθήσει να μάθεις γρηγορότερα από ότι αν διαβάζεις μόνο μαθηματικά τη Δευτέρα, ιστορία την Τρίτη, φυσική την Τετάρτη, χημεία την Πέμπτη και ούτω καθεξής.

Γιατί;

Επειδή είναι πιθανό να συγχέεις παρόμοιες πληροφορίες, εάν μελετήσεις πολλά ίδια θέματα σε μια μέρα.

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ως συμβουλή για να μάθεις γρηγορότερα, είναι σημαντικό να διευρύνεις το χρόνο μελέτης για κάθε μάθημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο εγκέφαλός σου θα έχει περισσότερο χρόνο για να ενοποιήσει, να επεξεργαστει και να αφομοιώσει τη γνώση. Επίσης, με τη μελέτη κάθε μαθήματος ανά διαστήματα γίνεται εφικτή η περιοδική επανάληψη, μια έξυπνη μέθοδος που θα κάνει τη νέα γνώση να «κολλήσει» στη μακροπρόθεσμη μνήμη σου. Διάβασε συγκεκριμένα πώς να την εφαρμόσεις στην επόμενη παράγραφο.

 

2. Εφάρμοσε την περιοδική επανάληψη

Αυτή είναι η σπουδαιότερη τεχνική που  θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις! Η περιοδική επανάληψη σε συγκεκριμένους χρόνους έχει αποδειχθεί και επαληθευθεί ότι λειτουργεί, γιατί μεταφέρει τις νέες πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη.  Όπως δείχνει η έρευνα[2], η περιοδική επανάληψη είναι πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται στα παρακάτω χρονικά διαστήματα :

1η επανάληψη : 1 ημέρα μετά την εκμάθηση των νέων πληροφοριών

2η επανάληψη: 3 ημέρες μετά την 1η επανάληψη

3η επανάληψη: 7 ημέρες μετά τη 2η επανάληψη

4η επανάληψη: 21 ημέρες μετά την 3η επανάληψη

5η επανάληψη: 30 ημέρες μετά την 4η επανάληψη

6η επανάληψη: 45 ημέρες μετά την 5η επανάληψη

7η επανάληψη: 60 ημέρες μετά την 6η επανάληψη

 

3.  Δίδαξέ το σε κάποιον.

                   Αν θέλεις να γνωρίσεις κάτι, διάβασε σχετικά με αυτό.

                                   Αν θέλεις να μάθεις κάτι, γράψε κάτι για αυτό.

                                                   Αν θέλεις να κατακτήσεις μια γνώση, δίδαξε την.

                                                                                                                 Γιόγκι Μπάτζαν

Το να προσπαθήσεις να διδάξεις σε κάποιον κάτι που μόλις έμαθες είναι  μια πρόκληση από μόνη της που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση.  Θα αναγκαστείς να ψάξεις το θέμα σφαιρικά, θα κάνεις πρόβα πώς να το πεις ή πώς να απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις, θα το πεις απ’ έξω πολλές φορές,  θα ψάξεις να βρεις απλά λόγια, παρομοιώσεις, εφαρμογές  ή παραδείγματα ώστε να βοηθήσεις τον «μαθητή » σου να το κατανόησει. Αυτή η προετοιμασία για να μεταδώσεις τη γνώση θα σε βοηθήσει να την κατακτήσεις  στο 100%.

Η διδασκαλία είναι μια μέθοδος ενεργητικής μάθησης. Η ενεργητική μάθηση (active learning) είναι το κλειδί για να κατανοείς και να θυμάσαι όλα όσα διάβασες!

4. Αυτοτεστάρισμα

Προκάλεσε τον εαυτό σου και ελέγχε τον συχνά  για να διαπιστώσεις, πρώτον, εάν έχεις κατανοήσει σε βάθος τη νέα πληροφορία,δεύτερον, εάν μπορείς να την  χρησιμοποιήσεις σε διαφορετικά πλαίσια ή προβλήματα.   Επομένως, μην διαβάζεις απλώς παθητικά το βιβλίο ή τις σημειώσεις σου από την τάξη. Μελέτησε έξυπνα, εξάγωντας και απαντώντας σε ερωτήσεις  που βασίζονται στις βασικές έννοιες-κλειδία και στις εξισώσεις. Επίσης, όταν προετοιμάζεσαι για ένα τεστ γράψε ή απάντησε όσες περισσότερες ερωτήσεις πρακτικής εξάσκησεις μπορείς να βρεις από διαφορετικές πηγές. Για να δημιουργήσεις και να γράψεις τις δικές σου ερωτήσεις σε ένα χαρτί, αρκεί να σκεφτείς: Τι θα μπορούσε να με ρωτήσει ο καθηγητής σε αυτό το κομμάτι ύλης; Σκέψου λοιπόν σαν δάσκαλος και κέρδισε τις εντυπώσεις!

[1] Rohrer, D. 2012

[2] Cepeda, Ν. 2008

 

Εφάρμοσε τα παραπάνω κόλπα και θα δεις πώς πολύ γρήγορα θα απογειώσεις τις επιδόσεις σου στο σχολείο και θα είσαι πιο δημιουργικός και χαρούμενος για τον εαυτό σου!

Επισκέψου το κανάλι Dynamically Coaching με την Ελένη ώστε σε ελάχιστο χρόνο να ξεκλειδώσεις όλα τα μυστικά της αποτελεσματικής και εύκολης μάθησης που χρησιμοποιούμε στο STUDENT COACHING  σε συνεργασία με το σπουδαστήριο  Μ.Ε.  Κων/νος Νάνος!

 

Πίστεψε στον εαυτό σου για να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς!

Καλή δύναμη!

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.