Tα 10 χρυσά κλειδιά του προσωπικού management

Κάθε πρωί η πόλη ξυπνά και οι άνθρωποι σαν τα μυρμήγκια τρέχουν πάνω-κάτω πανικόβλητοι στους δρόμους. Κάπου εκεί στην άκρη του δρόμου βρίσκεσαι και εσύ στο τιμόνι του αμαξιού σου να περιμένεις ανυπόμονα να ανάψει το πράσινο φανάρι. Πάλι έχεις εγκλωβιστεί στην κίνηση, ενώ η φασαρία στον πολυσύχναστο δρόμο ταιριάζει γάντι με τη φασαρία που επικρατεί στο μπερδεμένο σου μυαλό. Πολλές σκέψεις ανακατεμένες σε κάνουν ανήσυχο και αγχωμένο. Θα προλάβω αυτή τη φορά να φτάσω στην ώρα μου; Ξέχασα να στείλω το e-mail που είχα υποσχεθεί εδώ και τρεις ημέρες! Να θυμηθώ να περάσω από το σχολείο, να πληρώσω τα κοινόχρηστα…

Φτάνεις λοιπόν στην εργασία σου ήδη εκνευρισμένος, κουρασμένος και χωρίς καμία διάθεση για δουλειά. Στα μισά της ημέρας καταλήγεις με ισχυρό πονοκέφαλο και ψάχνεις να βρεις επειγόντως παυσίπονα.

Εάν η παραπάνω περιγραφή μοιάζει με την καθημερινή ρουτίνα σου, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα και να λάβεις δραστικές αποφάσεις! Σταμάτησε λοιπόν σήμερα κιόλας να ζεις πολύπλοκα και δοκίμασε συνειδητά να απλοποιήσεις τη ζωή σου.

Θα μου πεις: Aδύνατον! Είμαι πολυάσχολο άτομο με πολλές υποχρεώσεις. Όλος ο κόσμος αυτή τη δικαιολογία έχει για να μην αντιμετωπίζει κατάστηθα τα προβλήματά του. Η αλλαγή της στάσης μας προς τη ζωή είναι θέμα ώριμης σκέψης, προσωπικών επιλογών και απόφασης.

Παρακάτω σου παραθέτω 10 χρυσούς κανόνες για να απλοποιήσεις την καθημερινή ρουτίνα σου, με απώτερο σκοπό να βελτιώσεις την ποιότητα και τον τρόπο ζωής σου.

1. Αλλαγή τρόπου σκέψης. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή είναι σαν ένα περιστρεφόμενο καλειδοσκόπιο που συνέχεια αλλάζει χρώματα και σχέδια. Τα πάντα ρει, που έλεγε ο Ηράκλειτος. Γι’ αυτό τον λόγο, όσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι υπάρχουν άλυτα προβλήματα στη ζωή, τόσο περισσότερο θα κατανοήσεις πόσο μάταιο είναι να σε απασχολούν καταστάσεις που βρίσκονται έξω από τον κύκλο επιρροής σου. Για παράδειγμα, μην περιμένεις να αλλάξεις τον κόσμο ή μην περιμένεις να αλλάξει η πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα για να νιώσεις και να ζεις καλύτερα. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις αυτή τη στιγμή και να προσπαθείς για το καλύτερο με όσα μέσα διαθέτεις σήμερα.

2. Μη σκοτώνεις τον χρόνο! Ο χρόνος είναι μη ανανεώσιμος πόρος, δηλαδή είναι ένα αγαθό που δεν επιστρέφεται! Πρέπει να αρχίσεις λοιπόν να προβληματίζεσαι για το πόσο χρόνο σκοτώνεις στις smart συσκευές. Περιόρισε συνειδητά το scrolling στα social media και αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο σου στην ανάπτυξη νέων ταλέντων και ικανοτήτων.

3. Ιεράρχησε τις προτεραιότητες σου. Απέκτησε τη συνήθεια να καταπιάνεσαι από νωρίς το πρωί με τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις. Το καθαρό μυαλό και η ενέργεια που έχεις το πρωί σε βοηθούν να λειτουργήσεις πιο αποτελεσματικά και εν τέλει να τελειώσεις πιο γρήγορα.

4. Σωστή διαχείριση του χρόνου. Σεβάσου το χρόνο σου και των άλλων. Κατέγραψε στην ατζέντα σου όλα όσα έχεις να κάνεις και οργάνωσε το χρόνο σου προσέχοντας να μην υπερφορτώνεις με υποχρεώσεις το καθημερινό σου πρόγραμμα. Να θυμάσαι ότι όλοι έχουμε 24 ώρες στη διάθεση μας κάθε ημέρα.

5. Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής σου. Αυτό σημαίνει να βρίσκεσαι σε συχνή επαφή με τους κοντινούς ανθρώπους σου και να φροντίζεις -έστω κι αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος τις καθημερινές- να έχεις μια βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία. Η αγάπη, η στοργή και η φιλία, άλλωστε, δίνουν νόημα στη ζωή σου.

6. Εστίασε στο παρόν και όχι στο μέλλον ή το παρελθόν. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και τρόποι για να ελέγχεις τις σκέψεις σου. Βασική αρχή, ωστόσο, είναι να αντιλαμβάνεσαι την κάθε ημέρα σαν μια νέα ημέρα με ένα καινούργιο ήλιο να φωτίζει το δρόμο σου.

7. Ανέθεσε τα καθήκοντά σου. Ανέλαβε να διεκπεραιώνεις όσα καθήκοντα μπορείς μόνο εσύ να κάνεις. Τα υπόλοιπα μη διστάζεις να τα αναθέτεις σε άτομα που εμπιστεύεσαι. Δεν είσαι ο σούπερμαν για να βρίσκεσαι παντού και πάντα.

8. Βρες χρόνο για ΣΕΝΑ. Φρόντισε να έχεις ένα ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ, να τρέφεσαι θρεπτικά και να ασκείσαι καθημερινά.

9. Πες Ο-Χ-Ι. Πολλοί «καλοί» άνθρωποι δυσκολεύονται υπερβολικά να αρνηθούν οτιδήποτε. Μην υποχρεώνεσαι και μην πιέζεσαι να κάνεις πράγματα που σε βγάζουν εκτός προγράμματος. Εξήγησε ευγενικά ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς και γλίτωσε από περιττό τρέξιμο.

10. Να είσαι ευγενικός ,ανοιχτός, έμπιστος. Να υιοθετήσεις τη συνήθεια να έχεις θετική στάση σε κάθε επικοινωνία και να είσαι όσο το δυνατόν πιο σαφής και ξεκάθαρος, με στόχο να αποφεύγονται παρερμηνείες. Η ευγένεια και η ακεραιότητα είναι αξίες που διευκολύνουν τα πράγματα, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή.

Εν κατακλείδι, η καλή οργάνωση και η έξυπνη διαχείριση του χρόνου θα σε βοηθήσει να ζεις χωρίς άγχος, έχοντας την αυτοπεποίθηση ότι έχεις τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου. Πρόκειται για μια τέχνη που μαθαίνοντάς της, θα σταματήσεις να παρασύρεσαι από τους ξέφρενους ρυθμούς της σύγχρονης και πολύπλοκης αστικής ζωής.

 

Πηγή: www.taxydromos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

.